Ursa   Jaostot   Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

07.09.2015 pikkuplan@ursa.fi

Tähdenpeittoennusteiden sarakkeiden selityksiä

Sarakkeiden selitykset
SarakeSelitys
PituusGPS-satelliittien antama paikkakunnan pituusaste.
LeveysGPS-satelliittien antama paikkakunnan leveysaste. Jos GPS-vastaanotinta ei ole käytettävissä, havaintopaikan koordinaatit voidaan määrätä Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikka-palvelun avulla.
korkeusEnnusteita laadittaessa käytetty paikkakunnan korkeus merenpinnasta. Vasta kilometrien suuruisilla korkeuseroilla on merkitystä tapahtuma-aikaa laskettaessa.
kelloTapahtuman aika on Suomen virallisen normaali- tai kesäajan mukainen. Jos kesäaika alkaa tai päättyy tapahtumien aikana, siitä on ilmoitus muutosta edeltävällä rivillä. Samoin kuunpimennyksen alkamisesta ja päättymisestä ilmoitetaan tapahtumia edeltävällä ja seuraavalla rivillä.
PTapahtuman tyyppi. D kertoo, että tähti katoaa Kuun reunan taakse. Esiintulo ilmoitetaan kirjaimella R. Jos tapahtuman tyyppi on M, tähti ei peity kyseisellä paikkakunnalla. Tähden ja Kuun lähimmän napa-alueen reunan väliin saattaa jäädä yhden kaariminuutin suuruinen rako. Vain kirkkaimpien tähtien ohitukset ilmoitetaan. Ohitusetäisyyttä ei ilmoiteta.
tähtiTähden numero luettelossa Zodiacal Catalogue tai planeetan nimi. ZC-luettelo sisältää runsaat 3500 ekliptikan lähistön tähteä. [Peittyvien tähtien tietoja]
magTähden visuaalinen kokonaismagnitudi
valKuusta valaistuna näkyvän osan suuruus prosentteina. Jos valaistu osa suurenee, lukua seuraa plus-merkki. Pienenevää valaistua osuutta seuraa miinus-merkki. Merkinnät "100–" tai "100+" tarkoittavat, että Kuusta näkyy valaistuna vähintään 99,5 prosenttia. Kuunpimennyksen aikana tässä sarakkeessa oleva luku kertoo, kuinka monta prosenttia Kuusta on täysivarjon ulkopuolella.
elonKuun elongaatio eli kulmaetäisyys Aurincgosta. Elongaation suuntaa ei kerrota.
Aur hAuringon korkeus horisontista. Se mainitaan vain, jos korkeus on suurempi kuin -13 astetta.
Kuun hKuun korkeus horisontista. Vain planeettojen ja joidenkin kirkkaiden tähtien tapahtumat on ilmoitettu, jos Kuu on alempana kuin 10 astetta.
Kuun atsKuun atsimuutti eli kulmaetäisyys pohjoisesta myötäpäivään. Idän atsimuutti on 90 astetta, etelän 180 astetta ja lännen 270 astetta. Vuosikirjassa Tähdet atsimuutit ilmoitetaan eteläsuunnasta lähtien eli tässä verkkoversiossa olevat atsimuutit saadaan vuosikirjan atsimuuteiksi lisäämällä tai vähentämällä 180 astetta.
suuntakulma CA

Suuntakulmien määrittely

Peittyvän tähden paikka ilmoitetaan yleensä suuntakulmien PA ja CA avulla. Kulma PA saa kaikki arvot nollan ja 360 asteen väliltä. Kuun oma liike tähtien suhteen tapahtuu keskimäärin suuntaan 90 °. Kulma CA saa arvot -90:stä +90:een asteeseen. Astelukuun liitetään Kuun sirpin lähimmän kärjen mukaan joko N- tai S-kirjain. Edellinen tarkoittaa, että vertailukohtana on sirpin pohjoinen kärki. Jos tapahtumakohta on Kuun kirkkaan reunan puolella, kulman CA arvo on negatiivinen.

Oheisen kuvan tapauksessa tähden peittyessä kulmat saavat seuraavat arvot: PA = 44 ° ja CA = 64 °N. Tähden esiintulokohta määritellään puolestaan seuraavasti: PA = 288 ° ja CA = –50 °N.

libraatio L ja B Libraatio lokakuussa 2014

Libraation määrittely

Kuun libraatio jakautuu pituusasteen (vaaka-akseli) ja leveysasteen suuntaiseen komponenttiin (pystyakseli).

Koska Kuun rata on elliptinen, Kuun ratanopeus on suurin perigeumissa ja pienin apogeumissa. Kuun pyörimisnopeus on vakio. Tästä syystä Kuun pyöriminen on välillä "edellä" ja välillä "jäljessä".

Pituusasteen suuntainen libraatio

Kun näemme Kuun länsireunan taakse, pituusasteen suuntainen libraatio saa positiivia arvoja ja Kuun keskipisteen pituusaste on positiivinen eli läntinen. Vastaavasti näemme Kuun itäisen reunan taakse, kun pituusasteen suuntainen libraatio on negatiivinen.

Leveysasteen suuntainen libraatio

Kuun rata on kallistunut Maan ratatasoon nähden runsaat viisi astetta. Tämän vuoksi näemme välillä Kuun pohjoisnavan taakse. Libraatio saa tällöin positiivisia arvoja ja Kuun keskipisteen leveysaste on positiivinen eli pohjoinen. Välillä näemme hieman Kuun etelänavan taakse. Libraatio saa tällöin negatiivisia arvoja ja Kuun keskipisteen leveysaste on negatiivinen eli eteläinen.
AKerroin, jonka avulla lasketaan tapahtuman aika toiselle pituusasteelle.
BKerroin, jonka avulla lasketaan tapahtuman aika toiselle leveysasteelle. Korjauskerrointen käytöstä kertoo dokumentti Korjauskertoimet.
rektTähden rektaskensio vuoden 2000 koordinaatistossa.
deklTähden deklinaation vuoden 2000 koordinaatistossa.
erisnimiTähden yleisesti käytössä oleva nimi.