Ursa   Jaostot   Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

04.11.2009 pikkuplan@ursa.fi

Sivuamisviivan kulun selityksiä

Sarake Selitys
Pituus Sivuamisviivan pituusaste EUREF-FIN-maantieteelliset-koordinaatistossa.
Leveys Sivuamisviivan leveys EUREF-FIN-maantieteelliset-koordinaatistossa.
Kello Hetki, jolloin tähti on pituus- ja leveysasteen mukaisessa nimellisessä sivuamiskohdassa
Aur h Auringon korkeus horisontista ilmoitetaan vain, jos se on -12 ° tai suurempi. Jos Aurinko on sivuamisviivan kaikissa pisteissä syvemmällä kuin -12 astetta, tämä sarake on mahdollisesti jätetty pois.
Kuun h Kuun korkeus horisontista asteina.
Kuun ats Kuun atsimuutti on laskettu pohjoisesta idän, etelän ja lännen kautta takaisin pohjoiseen. Idän atsimuutti on 90 astetta.
PA Suuntakulma PA on Kuun keskipisteeseen sijoitettu tähteen päättyvä kulma, jonka perussuunta on taivaanpallon pohjoisnavan suunta. Kulma mitataan vastapäivään. Kuu liikkuu tähtien suhteen keskimäärin suuntaan 90 astetta.
WA Suuntakulma WA on Kuun keskipisteeseen sijoitettu tähteen päättyvä kulma, jonka perussuunta on Kuun pohjoisnavan suunta. Kulma mitataan vastapäivään. Kuun reunan suuntakulma ensimmäisen neljänneksen aikaan on 90 astetta.
CA Suuntakulma CA on Kuun keskipisteeseen sijoitettu tähteen päättyvä kulma, jonka perussuunta on Kuun sirpin lähin kärki. Kulma mitataan sirpin kärjestä lyhintä reittiä pitkin tähteen. Vertailukohtana oleva kärki ilmoitetaan joko kirjaimella N (pohjoinen) tai S (eteläinen). Jos kulman arvo on negatiivinen, tapahtuma sattuu Kuun valaistulla reunalla.
Paikkakunta 1:200 000 -mittakaavaiselta kartalta pituus- ja leveysasteen määrittelemän kohdan läheltä löytyvä paikkakunta.
PeittymisalueKoko maapallon kuvassa peittymisalue muodostuu yhdestä tai kahdesta kaarevasta viivasta sekä kahdesta venytettyä kahdeksikkoa muistuttavasta kuviosta. Kahdeksikon tilalla voi olla soikio. Kahdeksikkojen kohdalla peittyminen tapahtuu Kuun nousun tai laskun aikana. Muiden viivojen väri kertoo tapahtuuko peittyminen pimeän, hämärän tai valoisan aikana. Valkean viivan kohdalla on pimeää. Punaisten viivojen kohdalla on hämärää. Pisteviivojen kohdalla on valoisaa. Jos osa Kuusta on tähdestä katsottuna pohjoisnavan yläpuolella, peittymisellä on vain eteläinen raja. Toisinaan esillä on vain seuraavassa kohdassa selitettävä kartta.
SivuamisviivaSivuamisviivan kulun Suomessa esittää kartta, jossa on joukko sivuamisviivan lähellä olevia paikkakuntia sekä rannikkoa ja Suomen itärajaa kuvaaviat viivoja. Rannikkoviivan sijainti ei ole aivan tarkka. Mukana olevien paikkakuntien koordinaatit on määritetty Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikan avulla. Kartassa saattaa olla merkintä, kummalla puolella viivaa tähti peittyy.
Kuun profiiliKuva esittää Kuun napa-alueen profiilin muutaman asteen levyiseltä alueelta. Korkeusmittakaavaa on liioiteltu huomattavasti. Yleensä vaakasuora yhden asteen pituus ja pystysuora yhden kaarisekunnin pituus ovat yhtäsuuria. Kuvan yläreunan asteikko kertoo, miten tähti liikkuu Kuun suhteen muutaman minuutin aikana. Oikeassa laidassa oleva asteikko kertoo, miten Kuun reunan muoto muuttuu, kun havaitsija siirtyy nimelliseltä sivuamisviivalta tietyn matkan etelään tai pohjoiseen.
kml Sivuamisviivan määrittelytiedosto Google Earth -ohjelmaa varten. Tiedoston nimi saattaa muodostua tähden numerosta Zodiacal Catalogue -luettelossa ja sivuamisen päivämäärästä. Tiedoston nimi päättyy merkkijonoon ".kml". Viite kml-tiedostoon on erillisenä linkkinä. Tiedosto tulee tallettaa omalle tietokoneelle kansioon, jonka nimi kerrotaan tietokoneelle asennetulle Google Earth -ohjelmalle. Jos Google Earth -ohjelma on asennettu tietokoneeseen, .kml-tiedoston linkkiä klikkaamalla Google Earth -ohjelma käynnistyy. Jos viivaan liitettyä keltaista karttaneulaa klikkaa hiiren ykköspainikkeella, tuloksena on peittymisestä ja viivan kulusta kertova taulukko.