Tulipallo 24.04.2003



Havaintoja tulipallosta 24.04.2003 n. klo 05:30 Suomen aikaa:

Päivikki Korvenaho havaitsi Hattulassa 23/24.4. n. klo 5:30 Suomen aikaa tulipallon. Alkusuunta koillinen, alkukorkeus 55 astetta, loppusuunta länsi, loppukorkeus 35 astetta. Kirkkaus kirkkaampi kuin Venuksen kirkkaus. Havaintokertomus: "Aamulla jo päivän valjettua huomasin "tähdenlennon" varsin kirkkaan (kirkkaus oli alkuvaiheessa erittäin kirkas, selkeä pieni pallo taivaalla) ilmiön joka vaikutti tulevan koillisesta, hiipuen hitaasti ja jättäen savuvanan jälkeensä lännen suuntaan. Savuvana haihtui muistaakseni lähes heti. Ääntä en kuullut. Lennon kesto havaintoni mukaan saatoi olla noin 5 sekuntia, mahdollisesti jopa pitempi."

Myös muita havaintoja tästä tulipallosta tuli jaostoon. Taulukossa 1 on 23/24.4. tulipallon havaitsijalista.
TAULUKKO 1. Huhtikuun 24 päivän tulipallon havaitsijoita
TABLE 1. Observers of 24.4.2003 fireball

Havaitsija		Havaintopaikka	Havaitsija		Havaintopaikka

1. Kerttu Partanen	Kalanti		2. Päivikki Korvenaho	Hattula
3. Jaakko Jauhiainen	Humppila	4. Janne Kujanpää	Turku
5. Tapani Mörsky	Huittinen	6. Juha Kaijonmaa	Tampere
7. Jouko Kekäläinen	Hämeenlinna	8. Jukka Juhanoja	Turku
9. Markku Nauha		Mäntyluoto	
Leo Wikholm selvitti tulipallon mahdollista yhteyttä avaruusromun tuhoutumiseen ilmakehässä, mutta ilmeisesti tässä ei ole ollut kysymyksessä avaruusromu, koska havaintoihin sopivaa avaruusromukappaletta ei ole merkitty tuohon aikaan maan ilmakehään tulleen.

Kuvan 1 karttaan on piirretty tulipallon lentorata ja havaitsijoiden sijoittuminen. Lentoradan ovat laskeneet Jarmo Moilanen ja Esko Lyytinen. Esko käytti lentoradan määrittelyssä apuna hänen omalla radiolaitteistollaan mitattua radiodataa. Kukaan havaitsijoista ei ollut nähnyt tulipallon alkamiskohtaa. Tulipallon kirkkautta on vaikea arvioida havainnoista.

Tulonopeus meteoroidilla olisi ollut alustavan analyysin mukaan n. 13 km/s. Radiantti olisi hitaasta nopeudesta johtuen muutama kymmenen astetta alempana kuin tulosuunta. Radiodatasta mitattu hajoamisaika olisi 05:30:08. Pisin visuaalihavainnon aika-arvio oli n. 15 sekuntia. Porin kohdalla kappale olisi ollut vielä yli 50 km korkeudessa. Näin hitaasti kulkevasta kappaleesta on saattanut selvitä jotain myös mereen asti, tässä tapauksessa en uskalla arvioida mahdollisuutta siitä, että putoamisalue olisi Ahvenanmaan tienoilla, joten mereen putoaminen on melko todennäköistä, jos kappaleesta on jotain tullut alas saakka.

Markku Nissinen



Kuva 1.

Takaisin meteorijaoston kotisivulle