20.2.1998 Panu Ahjos

Toimintaideakortisto

Luokittelemattomat

Tikki | Sisällys | Maapallo | Aurinkokunta | Tähti- ja syvä taivas | Ohjelmakokonaisuudet | Hallinto | Luokittelemattomat


1.1. Havaintokohteiden esittely

Tustutetaan yleisö maailmankaikkeuden ihmeisiin.

Vaikeustaso:
Aloittelijoille

Materiaalit:
Diaprojektori, kauniita kuvia perushavaintokohteista. (Kaksi sarjaa: suppea ja laaja, johon myös suppea sisältyy.)

Toiminta:
Aluksi esitetään noin 15-20 dian sarja erilaisista havaintokohteista, jotka yleisö yrittää tunnistaa. Tämän jälkeen esitellään havaintokohteet järjestyksessä hieman laajemman sarjan avulla; mukana myös tunnistusosan kuvat. Tällöin yleisö voi itse todeta, kuinka monta havaintokohdetta he tunnistivat ja mitä tunnistamatta jääneet olivat.

Huomioita:
Tämä luku voi tehdä hyvää myös kokeneemmille harrastajille vaikeammilla kohteilla höystettynä.

1.2. Ufokuvia

Kevennyksenä muuten niin kuivaan(?) tähtitieteeseen.

Vaikeustaso:
Kaikille kokemustasoon katsomatta

Materiaalit:
Kamera, filmirulla, uforekvisiittaa (kattilankansia yms.)

Toiminta:
Annetaan yleisölle vapaat kädet heitellä kattilankansia ym. rekvisiittaat ilmaan (mielellään pimeässä) ja kuvata niitä kameralla. Jos mielikuvitus ei toimi, voi ohjaaja antaa virikkeitä näyttämällä ensin "aitoja" ufokuvia. Kun ufokuvat on otettu, ne kehitetään ja mietitään, menisivätkö ne täydestä Ilta-Sanomille lähetettynä.

1.3. Tähtitutkinto

Leikkimielinen kilpailu, jossa testataan opittuja taitoja ja opitaan vielä vähän lisää.

Vaikeustaso:
Periaatteessa kaiken tasoiselle, kokeneemmille voi toki keksiä vaikeampia tehtäviä. Pienryhmissä.

Materiaalit:
Ilmiökuvia, piirrustuspaperia, kyniä, massapalloja, mittanauha, keppejä, astemitta.

Toiminta:
Tähtitutkinnon voi suorittaa esimerkiksi metsässä suunnistuspolkuna tai sisätilssa huoneesta toiseen juoksenteluna. Tutkintoon sisältyy viisi rastia, joissa jokaisessa on ohjaaja opastamassa ja valvomassa suoritusta. Periaate on se, että jokainen ryhmä läpäisee tutkinnon, jos vähänkään viitsii yrittää. Seuraavalle rastille voi lähteä, kun edellinen tehtävä on suoritettu. Tehtävät siis suoritetaan pienryhmissä.

Rasti 1: Tunnista ilmiö: Ryhmälle näytetään kuva jostakin ilmiöstä (tai jos hyvä tuuri käy, oikea ilmiö), joka heidän tulee tunnistaa.

Rasti 2: Tunnista pilvisuku: Ohjaaja osoittaa jotain selvää, helposti tunnistettavaa pilveä (tai kuvaa), jonka suku pitää tunnistaa.

Rasti 3: Aurinkohavainto: Kukin ryhmän jäsen tekee piirroshavainnon Auringosta.

Rasti 4: Auringon korkeus: Ryhmän tulee määrittää Auringon korkeus annettujen välineiden avulla (mittanauha, keppi, astemitta, kynä, paperia).

Rasti 5: Pimennykset: Selitetään auringon- ja kuunpimennysten synty annettujen välineiden avulla (massapalloja).

Rasti 6: Tunnista kohde: Tunnistetaan kaukoputkessa tai kuvassa näkyvä helppo kohde.

Rasti 7: Etsi M 57: Annetaan kaukoputki ja tähtikartta, joiden avulla etsitään M 57. Jos on pilvistä, ripustetaan jonnekin puuhun munkkirinkilä, joka pitää etsiä "kartan" avulla.

Rasti 8: Vaihehavainto: Tehdään kuusta vaihehavainto ja lasketaan vaihe.

Rasti 9: Kaksitoista k:lla alkavaa tähdistöä: Ryhmä luettelee 12 k:lla alkavaa tähdistöä.

Rasti 10: Arvioi kohteen kirkkaus: Käsketään ryhmän arvioida Otavan häntätähden näennäinen suuruusluokka.

Huomioita:
Rasteja voit itse keksiä lisää, nämä olivat vain esimerkkejä. Osan tutkinnosta voi suorittaa päivällä, osan yöllä, jos mahdollista. (Esimerkissämme kohdat 1-5 oli tarkoitettu päivälle, 6-10 yölle.)

1.4. Havaintopäiväkirja

Vaikeustaso:
Aloittelijoille

Materiaalit:
Aito havaintopäiväkirja, iso pahvi, tussi.

Toiminta:
Selitetään ensin, että havaintopäiväkirjaan merkitään kaikki nähdyt ilmiöt, kellonaika, sanallinen selitys ja mahdollisesti kuvakin. Kerrotaan, että vanhana mummona tai vaarina on sitten mukava katsella nuoruudessa tehtyjä havaintoja havaintopäiväkirjan välityksellä.

Jos mahdollista, voidaan kiinnittää seinää iso pahvi, johon jokainen merkitsee tussilla tekemänsä havainnot. Näin syntyy kaunis yhteenveto yleisön havaintoaktiivisuudesta ja mielekästä pohjaa tuleville keskusteluille.

1.5. Lehti

Kirjoitetaan kerho-, leiri-, tms. lehti.

Vaikeustaso:
Kaikille ikään ja kokemustasoon katsomatta.

Materiaalit:
Kyniä, paperia, tietokone, tulostin, kopiokone (toimiva sellainen).

Toiminta:
Ohjaaja selittää lyhyesti, että tämä lehden kautta yleisö saa paljon mainetta ja kunniaa. Kukapa ei haluaisi olla ihan oikea toimittaja? Ensin keksitään lehdelle nimi. Sitten kaikki kirjoittavat ja piirtävät niin paljon kuin sielu sietää.

Kun aineistoa alkaa olla kasassa, ohjaaja tai joku muu puhtaaksikirjoittaa tekstit tietokoneelle. Jos mahdollista, piirrustukset voi myös skannata tietokoneelle. Sitten jollain mukavalla ohjelmalla liitetään tekstit ja kuvat yhteen ja tulostetaan lehti ja kopioidaan se kopiokoneella kaikille lehden tekoon osallistuneille ja vähän muillekin.

1.6. Yhteislaulua

Vaikeustaso:
Kaikille iästä riippumatta.

Materiaalit:
Nuotteja ja laulunsanoja, mahdollisesti myös soittimia

Toiminta:
Jaetaan yleisölle sanat ja/tai nuotit ja esilaulajan (=ohjaaja) saattelemana lauletaan ne.

Huomioita:
Tämä aktiviteetti voidaan suorittaa joko hätävaraohjelmanumerona tai ennaltasuunniteltuna numerona esimerkiksi iltanuotiolla tai kun ohjaaja haluaa a) häätää yleisön pois b) nukuttaa yleisön.

Liite 3: Pienen pieni pyrstötähti / Ein kleiner Komet
Liite 4: Metsähovin Enkeli

1.7. Havaintokohteen sokkotunnistus

Sosiaalista kanssakäymistä ja vähän tietopohjaakin.

Vaikeustaso:
Kaikille iästä ja kokemustasosta riippumatta. Pienryhmissä.

Materiaalit:
Havaintokohdediasarja, jossa on riittävästi kohtalaisen helposti kuvailtavia ja tunnistettavia kohteita.

Toiminta:
Ohjaajan kasaamasta havaintokohdediasarjasta pitää kunkin ryhmän jäsenen vuorollaan tunnistaa kohde muiden ryhmän jäsenten kuvauksen perusteella. Eli siis yksi ei näe kuvaa, muut näkevät ja selittävät. Tunnistuksen jälkeen vaihtuu kuva ja tunnistaja. Tätä voidaan jatkaa vaikka loputtomiin.

1.8. Kohdekisa

Leikkimielinen kilpailu.

Vaikeustaso:
Kaiken ikäisille ja tasoisille.

Materiaalit:
Kyniä, pahvia.

Toiminta:
Piirretään isolle pahville ympyrä. Pahveja voi olla kaksi kappaletta, toinen yötaivaan ja toinen päivätaivaan ilmiöille. Kukin vuorollaan yleisöstä piirtää pahville jonkin ilmiön. Kokeneemman yleisön kanssa voidaan myös edellyttää lyhyttä "tietoiskua" piirretystä ilmiöstä. Jos ei enää keksi mitään, tippuu pois. Viimeisenä pelissä oleva voittaa.

Huomioita:
Päivä- ja yötaivaan kilpailut kannattaa suorittaa toisistaan erillään, kahtena erillisenä kilpailuna.


1.9. Avaruuspoliisi- ja rosvo

Vaikeustaso:
Sopii kaiken ikäisille leikkimielisille ja fyysisesti kunnossa oleville ihmisille. Osallistujien määrässä ei tarkkoja ylä- tai alarajoja ole, kunhan muistaa ketkä osaanottajista ovat omalla puolella.

Toiminta:
Avaruuspoliisissa ja rosvossa ei ole tavalliseen poliisiin ja rosvoon muuta eroa kun nimi. Eli pelaajat jaetaan tasaisesti kahteen ryhmään. Toisista tulee poliiseja ja toisista rosvoja. Poliisit laskevat kahteenkymmeneen, jona aikana rosvot karkaavat ennakkoon sovitulle alueelle ja piiloutuvat vaikka puskaan. Poliisit koittavat parhaansa mukaan ottaa roistoja kiinni ja kiinni saatuaan vievät ne pelin alussa sovittuun vankilaan, esim. joku suuri puu. Rosvo ei saa irroittaa otettaan puusta, toinen roisto tulee pelastamaan hänet esim. läpsäyttämällä. Ketjuja EI saa muodostaa. Rosvo jää kiinni poliisin SELVÄSTÄ kosketuksesta.

Huomioita:
Katsokaa kuiva keli ja lämmintä vaatetta päälle, niinkuin kaikissa ulkoleikeissä. Valitkaa turvallinen ja sopivan kokoinen alue!

1.10. Avaruushippa

Hauska ulkoleikki niin kesäisiin kuin talvisiinkin tunnelmiin.

Vaikeustaso:
Mitä suurempi määrä leikkiöitä, sitä hauskempaa tulee. Lähinnä pikkuisille tai muuten vain lapsenmielisille.

Toiminta:
Valitaan pari hippaa, johtuen tietenkin ryhmän koosta. Hipan koskettaessa on jäätävä seisomaan haara-aseentoon kädet jotenkin avaruusmaisesti, vaikka ylhäällä kuin avaruusaluksen nokka. Jos on kuivaa, tai leikkiä leikitään sisätilassa voi avaruusalukseksi jähmettyneen pelaajan vapauttaa konttaamalla/ryömimällä aluksen jalkovälistä. Märällä ilmalla voi jähmettyneen vapauttaa kunnon halauksella.

Huomioita:
Muistakaa sopia leikki-alueen rajat tarkkaan ennen leikin alkua, ja pitäkää hauskaa!


Tikki | Sisällys | Maapallo | Aurinkokunta | Tähti- ja syvä taivas | Ohjelmakokonaisuudet | Hallinto | Luokittelemattomat