webmaster (a) ursa.fi 3.10.06 Afokaalinen kuvaus eli digiscopingMikäli ei hanki järjestelmäkameraa tai se ei tarkennu äärettömyyteen kaukoputken kanssa, mahdollisuudeksi jää afokaalinen kuvaus eli digiscoping.
Oikeastaan millä tahansa kameralla voi harjoittaa afokaalista kuvausta. Täten myös kompaktikameralla voi periaatteessa ottaa kuvia kaukoputken läpi. Kameran objektiivin ympärillä on kuitenkin hyvä olla kierteet, joihin saa okulaariin kiinnitettävän sovituskappaleen. Kierteet on suunniteltu tele- ja laajakulmalisäkkeitä varten. Kierteet löytyvät eräistä Nikonin Coolpix-sarjan kameroista sekä muutamista Olympuksen, Fujin ja Sonyn malleista sekä Canonin G-sarjan kameroista. Useimmat niistä ovat selvästi edullisempia kuin järjestelmäkamerat.
Myös ilman B-valotusaikaa voi päästä kohtuullisiin tuloksiin pinoamalla eli stäkkäämällä useita kuvia. Jos kamera sallii maksimissaan esim. 30-60 sekunnin valotuksen, otetaan useita kuvia samasta kohteesta, mieluiten kymmeniä tai satoja. Kuvat yhdistetään myöhemmin pinoamalla tietokoneella, jolloin voidaan päästä samaan tulokseen kuin muutamien minuuttien valotusajoilla. Afokaalinen kuvaus edellyttää onnistuakseen hyvää välikappaletta, jossa kameran objektiivin ja okulaarin keskipiste ovat kohdallaan. Mikäli linssit ovat hiemankin vinossa, kuvaan syntyy värivirhettä ja epätarkkuutta, jota on jälkikäsittelyssä vaikea poistaa. Afokaalisen kuvauksen ongelmana on suuri linssimäärä. Kuten yllä oleva kaaviokuva osoittaa, valo joutuu kulkemaan lukuisien linssipintojen läpi. Käytännössä zoom-objektiivissa on keskimäärin 10 linssiä ja okulaarissa 4, jotka kaikki vaimentavat valoa ja aiheuttavat värivirhettä. Ilmiö ei näy yhtä voimakkaasti päivänvalossa esim. lintuja kuvattaessa, mutta taivaan äärimmäisen himmeitä kohteita kuvattaessa pienetkin virheet korostuvat. Alla on linkkejä, joissa on lisätietoa afokaalisesta kuvauksesta sekä yrityksistä, joista saa okulaarisovituskappaleita kompaktikameran liittämiseksi kaukoputkeen.
|