Kaivoin taas wikiprojektini kiintolevyni uumenista ja aloitin edistää sitä. Tavoitteena on löytää sopiva wiki-työkalu Ursan palvelimelle. Sitä kaipailevat eritoten muutamat jaostot omiin opasprojekteihinsä.
Lähestyvät Laitepäivät toimivat myös mainiona moottorina tähän.
Wikiohjelmia on netti pullollaan, eikä sopivan löytäminen ole helppoa. Varsinkin, kun on aika tiukkoja vaatimuksia työkalun suhteen.
Sopivan työkalun etsiminen olisi melkoista neulan penkomista heinäsuovasta, ellen olisi työpaikan kautta sattunut saamaan vihiä WikiMatrix-sivustosta, jossa vertaillaan yli 80:aa eri wiki-toteutusta. Haluttuja ominaisuuksia voi etsiä ohjelmista ohjatun wizard-toiminnon kautta tai vieläkin tarkemmalla seulalla. Jos joku etsii itselleen sopivaa wiki-ohjelmaa, suosittelen.
Monille wikistä tulee mieleen Wikipedia, mutta sehän on vain yksi toteutus wiki-alustalla. Ensimmäisenä tulee toki mieleen, että eikös Wikipedian käyttämää softaa voisi käyttää. No joo, MediaWiki vaikuttaakin hyvältä ja on aika monessa paikassa käytetty. Mutta, mutta… se vaatii alleen PHP:n version 5, jota ei sen koommin minulla kotikoneessa kuin Ursan palvelimellakaan ole.
Ursan wiki-toteutukselta vaatisin, että sen pitää osata käyttöoikeuksien ja muokkauksen suojaukset. Olisi hyödyllistä, jos sen alle voisi rakentaa useita eri wiki-sivustoja. Myös ulkoasun muokattavuus olisi plussaa, kuten myös kohtuullinen editori. Mielellään ottaisin myös PHP:n päälle rakennetun ohjelmiston, kun monista muista ohjelmointikielistä on huonommin kokemusta ja aina voi tulla tarvetta koodin vääntöön.
Olin jo viime vuoden puolella WikiMatrixin avulla päätynyt phpWikiin sitä tarkemmin tutkimatta. Sen ominaisuudet tuntuivat vastaavan mitä halusin. Kun nyt aloin tutkia softaa tarkemmin, en oikein päässyt tolkkuun, miten sitä operoidaan ja säädetään.
Päädyin tutkimaan muita suunnilleen samoja ominaisuuksia sisältäviä wiki-työkaluja. WackoWiki vaikutti näppärältä, mutta pmWiki on lupaavin, vaikkakin vähän työläs viritettäväksi, koska siinä editoidaan perinteiseen unix-tyyliin konfiguraatiotiedostoja.