Kuluva kesä on vilkas yöpilvien suhteen. Heinäkuun loppuun mennessä on nähty jo kolmisenkymmentä yöpilvinäytelmää. Vilkas aktiivisuus ja heinäkuun alun hyvät säät ovat saaneet liikkeelle useita havaitsijoita. Videointi ja ns. automaattihavaitseminen ovat tulossa olevia trendejä.
Ursan ilmakehän valoilmiöiden jaosto on seurannut valaisevia yöpilviä jo 1970-luvulta lähtien. 1980- ja 1990-luvujen vaihde oli havaitsemisen kulta-aikaa. Tällöin tuotettiin jopa isoja painettua raportteja havainnoista.
Suuren tietomäärän käsittely pääosin käsipelillä vaati kuitenkin veronsa. Yhteenvetoja ei saatu julkaistua kuin tiivistetyssä muodossa Ursa Minoriin. Havaitsijoiden määrä laski ja havainto-ohjelma ei ollut enää niin laaja. Muutamat havaitsijat, kuten Pekka Parviainen ja allekirjoittanut ovat kuitenkin jaksaneet seurata yökkösiä vuodesta toiseen.
Viime vuosina digikameroiden tulo on kuitenkin parantanut havaitsemista. Muutamilla havaitsijoilla, kuten Hannu Määttäsellä on ollut kolmen vuoden ajan järjestelmällinen ohjelma tallentaa kaikki näkemänsä yöpilvet kuvaan. Myös muita uusia kuvaajia on tullut mukaan.
Toki jatkuva yöpilviseuranta ei ole kaikkien heiniä. Pilvet näkyvät yön pimeimpään aikaan, joka kesäajan myötä on klo 1:n ja 2:n välillä. Työpäivinä moinen ei tule helposti laatuun, mutta kesälomalaiselle havaitseminen on hauskaa puuhaa.
Automaatit asialle
Valoilmiöjaosto on pitänyt melko tiheään tahtiin päivittyvää seurantaa havaintosivuillaan. Tänäkin vuonna havainnot, raportit ja pika-arviot kuvalinkkeineen tallennetaan seurantasivulle.
Digikuvauksen ohella mielenkiintoinen ilmiö on videoinnin sekä järjestelmällisemmän aikasarjakuvauksen tulo mukaan yhä enevässä määrin. Nykyään myöskään havaitsija ei enää välttämättä ole paikalla seuraamassa kuvausta. Esko Lyytisen havainnossa 12/13.7. videokamera tallensi yöpilvien kehitys havaitsijan itse ollessa nukkumassa. Porin Karhunvartijoiden vuoden alusta käynnissä ollut sekvenssikuvaus tallentaa luoteista taivasta minuutin välein ja näistäkin kuvista voidaan jälkikäteen etsiä yöpilviä.
Myös ammattilaisilla oma kiinnostuksensa yöpilviin. Jyväskylän Siriuksen Nyrölän observatorioon asennettu RAINBOW-revontulikamera on valjastettu tänä kesänä kuvaamaan yöpilviä. Yöltä 16/17.7. tehty animaatio on lupauksia antava.