Kun mainitsee sanan BOINC, ei monillekaan välähdä, mistä on kysymys. Jos kertoo SETI@home-projektista, niin tämän tuntevan useammat. Näillä kahdella on vissi yhteys, koska BOINC-alustan ovat kehittäneet samat porukat kuin SETI@homen ja SETIkin pyörii BOINCkin päällä.
Olen itse pyöritellyt SETI@homea näemmä käyttätilin mukaan jo toukokuusta 1999 lähtien. Ja jotenkin muistelen, että liittymiseni tapahtui jo muutamaa kuukautta aiemmin, mutta tilit nollautuivat silloin alkuvaiheessa. Yhdeksän vuotta on pitkä aika. Kredittejä on kerääntynyt uuden laskutavan mukaan reilut 20 000, työpaketteja ehkä reilut 7000. Tosin tämä onkin vain kotikoneeni ja aiemmin Ursan koneilla ajamani tili. Työpaikan koneella oleva SETI@pesula-inkarnaationi on laskenut paketteja 160 000 kredittiyksikön verran.
Monet teholaskijat ovat pyyhältäneet aikaa sitten ohi. Kilpailuvietti katosi jo tuossa pari vuotta sitten. Toki tulin tuossa vilkaisseeksi Ursan tiimin tuloksia
ja siellä SETI@pesula on vielä 16:ntenä, mutta VeikkoM on pudonnut jonnekin 57 hujakoille.
Mielenkiinto on kohdistunut muihin projekteihin, vaikka SETIäkin edelleen pyöritän. Jo muutamia vuosia sitten laskenta siirtyi SETI@homen Classic-näytönsäästäjältä Berkeleyn porukan kehittämälle yleiselle BOINC-laskenta-alustalle (Berkeley Online Infrastruture for Network Computing). Alustalle on tehty useita muitakin mielenkiintoisia projekteja.
Itse olen jo pitkään ajanut Einstein@homea, joka käsittelee LIGO- ja GEO-gravitaatioaaltoilmaisimien dataa. Tämän lisäksi projektivalikoimassa on ollut ilmastomalleja laskeva Climateprediction.net. Se on ainakin omien koneideni kohdalla ollut pitkään hiljainen. Sen työpakettien laskeminen kestää koneillani muutaman kuukauden.
Joku aika sitten liityin LHC@home-ohjelmaan, jossa simuloidaan stabiileja ratoja kohta avattavalle Large Hadron Collider -hiukkaskiihdyttimelle CERNissä. Sieltä tuntuu tulevan työpaketteja vain aika ajoin, välillä on ollut pitempäänkin hiljaista.
Noiden lisäksi työläppärissäni on pyörinyt SETI@home Beta -testiprojekti, jolla kokeillaan SETI@homen uusia versioita ja AstroPulse-ohjelmaa. Läppäri ei ole päällä jatkuvasti, joten laskentaa sinne tulee vähän satunnaisesti.
Vastikään löysin uusia tähtitieteellisiä projekteja. Olen yrittänyt pitäytyä fysiikan ja tähtitieteen aihepiireissä. Työkaverini pyörittelee SETIn ohella lääketieteen ja molekyylibiologia projekteja.
Uudet projektit ovat Cosmology@home, Milkyway@home ja Orbit@home. Näissä tutkitaan kosmologisia malleja, Linnunradan rakennetta ja kehitystä sekä asteroidien ratoja. Kaikki ovat kiinnostavanoloisia projekteja, mutta kaikille on yhteistä, ettei niissä ole kivaa näytönsäästäjägrafiikkaa ja projektien sivuilla on vähän niukat selitykset, mitä niissä oikein tarkkaan ottaen lasketaan. Olisi kiva myös jossain vaiheessa lukea, millaisia tuloksia noista on saatu.
Koneen laskentakapasiteetti alkaa levitä monelle projektille, joten pakostikin vanhat projektit hidastuvat. Uusista projekteista Milkyway on siitä mukava, että siinä lasketaan pieniä paketteja, joiden laskenta-aika on luokkaa 10 minuuttia. Mainituista Orbit pääsi vasta juuri käyntiin.
Jos olisi enemmän aikaa perehtyä, niin näistä voisi kirjoittaa Ursan lehtiin juttua.