(4P/Faye, kuva: Veijo Kallio 15.10.)
Ursa Minorin Kiertolaiset-palsta tuli valmiiksi, vaikka siihen meni kyllä enemmän kuin kolme tuntia, jota alunperin arvelin. SWAN-havaintojen ohella kirjoittelin vähän tulevistakin komeetoista. Ja ainakin putken käyttäjille niitä on tarjolla.
Vielä keväällä näytti, että 4P/Faye-komeettaa lukuunottamatta syksy on Schwassmann-Wachmann 3:n jälkeen aika köyhä. Toisin kuitenkin kävi. 177P/Barnard 2 ja C/2006 M4 (SWAN) ovat olleet positiivisiä yllätyksiä.
P/2006 T1 (Levy) taas himmeni äkkiä ja karkasi muutenkin alemmille leveysasteille.
Joulukuulla odottaa C/2006 L1 (Garradd), jonka arvellaan kirkastuvan tuonne 8,5 magnitudiin. Kieli pitkällä odotan, onko kirkkauskehitys yhtä nopeaa kuin Seiichi Yoshidan sivulla oleva käyrä antaa odottaa. Härkämäen porukka ehti jo kuvaamaan tätäkin kohdetta.
4P/Faye on nyt kirkkaimmillaan, noin 9,5 mag. Se himmenee aika hitaasti ja vuodenvaihteessa oltaneen jossain 10,5:n hujakoilla. Kohde on näkyvissä varsin hyvin Valaskalassa ja myöhemmin keväällä Härässä.
Yoshidan tulevien komeettojen sivulta kurkistelin vähän, mitä keväälle on odotettavissa:
2P/Encke on tulossa ja sen aavistellaan kirkastuvan perihelissään jopa 6 magnitudiin, mutta mutta… komeetta on tällöin varsin lähellä Aurinkoa eikä näy tuolla kirkkaudella. Muutenkin komeetta kirkastuu vasta kulmaetäisyyden jo voimakkaasti pienentyessä. Ei silti, kyllä sitä kaukoputkella kannattaa yritellä tuossa keväällä.
96P/Machholz 1 saattaisi huhtikuulla olla havaittavissa aamutaivaalla. Se on tällöin Pegasuksessa. Perihelissään sen aavistellaan kirkastuvan jopa 1 magnitudiin, mutta pyrstötähti on kyllä silloin ihan Auringon vieressä. Kun Machholz tuolta loittonee, niin sen kirkkaus putoaa nopeasti 8-10 magnitudin tienoille.
Himmeämpiä kohteita CCD-kuvaajille toki riittää keväälläkin.