(Yöpilvet 26/27.7.2001, kuva: Veikko Mäkelä)
Nostin uuden tietokoneeni loppuviikosta pöydälle vanhan paikalle. Vanhaa masiinaa tarvitsin, kun siirtelin vielä varmuuden vuoksi datoja vanhoilta korpuilta USB-kiintolevylle. Samalla poimin vanhan koneen levyltä kaiken muun tarpeellisen tuntuisen levylle.
Vanha kone sai toistaiseksi paikan tuosta pöydän alta, jos jotain tarpeellista vielä pitää siirrellä. Muuten uuden koneen softavalikoima alkaa olla sellainen, että käytännön hommat on tehtävissä. TheSky-tähtikarttaohjelma vielä uupuu.
Siirtelin tosiaan vanhoilta korpuilta ”varmuuden vuoksi” kaikki, mitä niiltä sai kopioitua. En kyllä usko, että siellä mitään sellaista olisi, jota ei muuten ole jo tallessa, mutta aina se on mahdollista. Edellisen sukupolven koneeni 1990-luvulta tilttasi aikoinaan kiintolevyn hajoamiseen, eikä silloin varmuukopiointi on ollut läheskään täydellisesti hoidettu. Toki aineistoa oli tuolloin hajautettu servereille ja on siellä vieläkin.
Yllättävän hyvin korpuilta vielä sai siirrettyä tavaraa. Joskin joukko levyistä oli lukukelvottomia tai joitain yksittäisiä tiedostoja ei saanut talteen. Kokeilin, josko verkosta löytyisi vapaassa jakelussa olevia levynkorjaus- ja pelastusohjelmia. Kuitenkin kaikki, jotka väittivät olevan vapaita kopioita, olivatkin evaluointiversioita, jotka kyllä tunnistivat pelastettavat tiedostot, mutta niitä näillä versioilla ei voinut siirtää talteen.
Pitää jossain vaiheessa uudelle koneelle siirtäessä lajitella aineistot paremmin. Materiaalista löytyy kyllä jonkun verran kiinnostavia tiedostoja mm. vanhoihin Cygnuksiin ja kerhoseminaareihin liittyen.
Ensimmäinen isompi urakka minulla oli kuva-aineiston järjestäminen. Digikameramateriaalia on kertynyt jo vuodesta 2001 lähtien. Tosin nykyisellä Canon Powershot G2:llä vasta vuodesta 2002 alkaen. Suurin osa kuvista oli aihehakemistoittain päivämäärän tai kuukauden mukaan jaoteltuna. Ne vain olivat kertyneet yhden ainoan hakemiston alle.
Jaottelin nyt kuvakansioita kymmenkuntaan aihepiirin mukaiseen hakemistoon. Silti ”Sekalaista” -kansioon jäi vielä aika paljon tavaraa. Olen nimittäin yksittäisiä kameran purkamisvaiheessa huonosti lajiteltavissa olivia kuvia kopioinut aina kuukauden mukaisiin hakemistoihin, esim. 0507misc (eli heinäkuu 2005, sekalaiset).
Muuttelin myös päivämäärät muotoon vuosi+kuukausi+päivä. Vaikka muuten suosisin ihan suomalaista yleisesti käytettyä järjestystä, mutta tässä tapauksessa hakemistot saa parhaiten aikajärjestykseen.
Jonkun verran pitäisi siivota viallisia otoksia. Usein on tullut oltua laiska ja vain kopioitua kameralta tavarat levylle odottamaan parempaa aikaa järjestelylle, jota sitten ei koskaan ole tullutkaan.
Vuonna 2001 kesällä minulla on näemmä ollut lainassa työpaikalta joko vanhempi Canonin Powershot -kamera, jolla tuli kuvattua taivaanilmiöitä pitkin kesää. Näissä kuvissa valitettavasti ei ollut päivämäärämerkintöjä tai exif-tietoja, joten sai ihmetellä hakemistoja ”1” ja ”2”. Tiedostojen päivämäärätkin oli kaikki 15.8.2001, jolloin ilmeisesti ole tyhjentänyt kameran kortin.
Yöpilvihavaintoja selvittelin jaoston yöpilvisivun avulla ja onnistuin selvittämään oikeat päivämäärät. Yllä yksi esimerkkikuva. Myös Räyskälän Cygnuksen lentopallokuvat olivat tunnistettavissa. Joukko myrskybongaukseen liittyviä kuvia piti laittaa vain heinäkuun käsittäväksi hakemistoksi.
On oikeastaan jännä, miten kuvat ja muutamat muualla julkaistut kiinnekohdat, esim. tapahtumien päivämäärät, kertovat jotain, mitä ja minä päivinä on missäkin tullut liikuttua. Silloin ja silloin on tullut poikettua maalle, ja tuolloin on ollut matka Cygnukselle jne. Ehkä näitä voi pitää jonkinlaisina nykyajan päiväkirjamerkintöinä. Eri asia, miten pysyviä nuo bittimaailman merkinnät ovat.