Ensi viikon keskiviikkoiltana on tulossa mielenkiintoinen tapahtuma: Suhteellisen kirkkaan tähden sivuava peitto. Sivuamislinja menee ihan tästä Hesan ja Espoon poikki. Pienen vinkin ansioista olen houkutellut porukkaa hyödyntämään Googlen karttatyökalujen mahdollisuuksia.
Kyllähän näitä sivuavia peittoja aina silloin tällöin on, joten mistään ihan emäharvinaisesta ainutkertaisesta jutusta ei ole kyse. Tosin melko usein sivuavasta peittyvä tähti on himmeä ja vaikeasti havaittava, tai sitten sivuamislinja on jossain kaukana täältä. Nyt on niin onnekasta, että linja menee ihan runsaimmin asutettujen alueiden läpi. Eli ei tämä nyt mitään jokaviikkoista kauraakaan ole.
Sivuavassa peitossahan tähti kulkee ihan Kuun reunaa pitkin ja saattaa reitillä kadota ja ilmestyä taas Kuun reunan vuorien takaa ja tämä voi toistua useita kertoja. En ole koskaan päässyt katsomaan moista tapahtumaa ja siksi se kiinnostaa.
Kun on itsellä vajavaiset laitteet ja mahdollisuus liikkua, niin pitää yrittää luottaa kavereiden apuun. Yritän vähän masinoida pk-seudun aktiiveja liikkeelle, koska tapahtuma on ihan järkevään aikaan illalla, vaikkakin keskellä viikkoa.
Googlea peliin
Kun tapahtumasta ensimmäistä kertaa puhuttiin aurinkokuntatapaamisessa, niin Kankareen Vesku ehdotteli, että voiskohan linjan näyttää Googlen kml-tiedoston avulla. Siitä usutin Suhosen Matin tutkimaan asiaa. Oksasen Arto ehätti tekemään ensimmäisen version, mutta Matti täydenteli tuota myöhemmin.
Viivakuvio on tehty Google Earthiä varten, mutta aloin miettiä, että eikö tuota pitäisi voida käyttää Google Mapsissäkin. Hetki meni pähkäillessä, mutta sitten tajusin helpin avulla, että Search a Map -kohdassa voi hakukenttään syöttää netissä olevan kml-tiedoston osoitteen ja kartta piirtyy näin näkyville.
Jotain outoa tuossa kuitenkin on. Se mikä virheettä tuntuisi toimivan Google Earthillä, aiheuttaa Google Mapsissä syntax error -virheen. Se ei kylläkään estä linjaa näkymästä. Jostain syystä piirretty viiva myös muodostaa suljetun monikulmion, jossa päätepisteet vielä yhdistetään toisiinsa, jolloin syntyy tuollainen paksumpi vyöhyke, joka hassusti elää eri zoomauksilla.
Outoa sinänsä, sillä yritin validoida kml-tiedostoa Feed Validator -palvelulla, eikä se siitä erityisemmin herjannut. Niinpä Google Mapsin tapa käsitellä kml:ää on varmaan jotenkin vajavainen tai poikkeava.
Joka tapauksessa käyttökelpoinen ajatus tämä on erilaisten näkymisalueiden kuvaamiseen.