(Supernova 2007ae, kuva: Veli-Pekka Hentunen ja Markku Nissinen)
Uutinen ensimmäisestä suomalaisten harrastajien löytämästä supernovasta julkistettiin Tähdet ja avaruuden sekä STT:n uutisoitua asian viime perjantaina. Löytökuvat olivat otettu 19. ja 20.2. Härkämäellä.
Itse asiassa juttu julkistui jo edellisiltana. Matti Suhonen oli lueskellut toimistolle tulleita T+a-lehtiä torstai-iltana ja tarkastanut sitten IAU:n sähkeet, joissa tieto löydöstä oli myös, jos sen vain sieltä olisi älynnyt katsoa.
Minä sitten kirjoitin asiasta Matin (väärälle) listalle laittaman viestin perusteella heti jaostouutisiin. Ihmettelin tosin, miksei Warkauden Kassiopeian sivuilla ollut asiasta mitään.
Julkisuutta
Löytö sai paljon positiivista julkisuutta joukkoviestimissä, vaikka samalla se osoitti, miten hankala asia supernova on tavalliselle ihmiselle selittää. Useimmat uutiset kyllä olivat asiallisia faktojen suhteen.
Hankalan kuvion asetti myös sanojen oikein muotoileminen. Haluttiin sanoa, että kyseessä on ensimmäinen Suomesta havaittuna löydetty supernova, ei ensimmäinen suomalaisen löytämä. Tähtieteilijä Seppo Mattila nimittäin on ulkomailla isoilla teleskoopeilla löytänyt noita kolme kappaletta. Kun puhuttiin ensimmäisestä ’Suomen taivaalta’ löydetystä, niin siitä sain mielikuvan, että se ei muiden maiden taivaalla edes näy.
Otsikosta aiheutui myös väärä ajatus siitä, että muita supernovia ei olisi koskaan nähty aiemmin Suomessa. Vaikka tokihan noita ovat jopa harrastajat katselleet, vaikkeivat itse löytäneet. Muotoilut kuitenkin saatiin korjattua oikeammin ymmärrettäviksi.
Onnittelut Veli-Pekalle ja Markulle Varkauteen. Pitkä uurastus tuotti tulosta.
Jottei ihan unohtuisi, niin Kari Kaila oli jo 1970-luvulla lähellä. Hänen löytönsä jäi vain pre-discovery-kategoriaan, eli joku muu tunnisti ja löysi ensimmäisenä, ja Karin aiempana yönä otetusta kuvasta kohde löytyi myöhemmin. Pitkään siis saatiin odotella oikeaa löytöä.