Ensimmäinen päivä Tieteen päiviä on takana. En ihan kauheasti ehtinyt osallistua. Pääosin tuli sivusilmällä töissä katseltua verkkovideolähetyksinä satunnaisia ohjelmia. Illalla kuitenkin menin livenä seuraamaa ”Sputnik 50 vuotta” -merkkipäiväluentoja.
Päivällä tuli muutamia kiinnostavia luentoja, joista puolet meni korvan ohi, kun yritin tehdä töitäkin. Tieteen, uskomuksen ja kokemuksen rajoista kertonut luentojakso oli aika valaiseva. Kvanttimaailman aloitusluento jäi puoliväliin, kun lähdin komeettajahtiin.
Ennen Sputnik-luentoa olisi ollut kiinnostava luento kielestä ja semanttisesta webistä. Tämän loppukeskustelua seurasimme, kun olimme tulleet odottamaan jo seuraavan luentojakson alkua. Täytyy katsoa luennot tallenteena joskus myöhemmin Internetistä.
Sputnik-luennolla oli yllättävän vähän kuuntelijoita, ja näistä vielä vähemmän tähtiharrastajia, vaikka tästä oli vähän tietoa mennyt eri kanaville. Akateemikko Roald Sagdeev kertoi kiinnostavia asioita Neuvostoliiton avaruusohjelmien alkuajoista ja myöhemmistäkin vaiheista Sputnikin jälkeen. Monilla asioilla oli toki poliittiset vaikuttimet, mutta tutkijatkin pääsivät hyötymään siinä yhteydessä.
Sagdeevista huokui sellainen vanhan konkarin auktoriteetti ja asiantuntevuus. Englanninkielessä oli kyllä vahva venäläinen aksentti, mutta tämä ei haitannut.
Ystävämme Rauni-Leena oli eksynyt myös luennolle. Yleisökysymyksensä aihepiirin arvannette. Hän halusi kysellä kosmonauttien ns. UFO-havainnoista. Sagdeev väisti hankala tilanteen erittäin taitavasti puhumalla ’ilmakehän oudoista ilmiöistä’, joita tuolloin ei vielä tunnettu. Ja oli pakottava tarve julkistaa todistuksia oudoista havainnoista.