Seuraatko tähtitieteen uutistapahtumia ja ajankohtaisia asioita monesta eri verkkolähteestä? Onko kullakin verkkosivulla erikseen vieraileminen työlästä? RSS-uutisvirrat saattavat olla sopiva ratkaisu ongelmaan. Ne ovat Internetissä vielä aika uusi juttu, mutta ovat yleistymässä – myös tähtitieteen piirissä.
RSS-uutisvirran (RSS feed, RSS = Really Simple Syndication tai Rich Site Summary) ideana on kuvata uutis- ja ajankohtaisaineisto yksinkertaisesti. Virrat ovat tarkoitettu ohjelmien, ei ihmisten luettavaksi.
Käyttäjä voi asettaa ohjelman tai palvelun seuraamaan haluamiaan uutispalveluiden tuottamia RSS-virtoja. Uutisvirran lukija, jota kysytään joskus myös aggregaattoriksi, ilmoittaa käyttäjälle, jos johonkin uutispalveluun on ilmestynyt luettavaksi uusia artikkeleita. Ohjelma tarjoaa myös nähtäville lyhet tiivistelmät kustakin artikkelista, jolloin lukija voi valita, mitä haluaa katsoa tarkemmin.
RSS-feedejä käytetään myös weblogeissa uusista viesteistä tai kirjoituksista tiedottamiseen. Tähtiviisarillakin on oma RSS-uutisvirtansa.
Mitenkä nämä eroavat esimerkiksi sähköpostista tai uutisryhmistä (news)? Joitakin analogisia yhtymäkohtia on. Sähköpostissa ja uutisryhmissä usein haetaan ensin viestiotsikot näkyville ja sitten poimitaan ne luettavaksi tai poistetaan ne tai kuitataan luetuiksi. Uutisvirtojen lukijat eivät kuitenkaan hae uutisotsikoita yhdeltä tietyltä palvelimelta, vaan erikseen valituista WWW-osoitteista. Sähköpostissa on toisaalta kyse yleisemmästä viestinnästä eikä uutisryhmätkään yleisesti ottaen sisällä uutisia.
Miksi uutisia ei voisi sitten lukea sähköpostitse? Läheskään kaikki uutispalvelut ei tarjoa sähköpostilistaa. Kaiken lisäksi nykyisenä roskapostin aikakautena kaikki eivät halua täyttää postilaatikkoaan ylimääräisellä viestitulvalla.
Jonkunlainen lyhyt suomenkielinen esittely uutisvirroista löytyy mm. Helsingin yliopiston valitotieteellisen tiedekunnan verkkojulkaisemisen oppimateriaaleista.
Miten käsiksi uutisvirtoihin?
Uutisvirtojen seuraamiseksi tarvitset lukijaohjelman. Niitä on tarjolla jo useimmille laitealustoille. Seuraavassa muutamia vaihtoehtoja:
- FeedReader, Windows
- FeedDemon, Windows
- SharpReader, Windows
- NetNewsWire, Macintosh
- AmphetaDesk, Windows/Mac/Linux
- Straw, Linux (GNOME)
Muitakin mahdollisuuksia on. Verkossa toimii WWW-pohjaisia lukijapalveluita, joihin voi rekisteröityä ja tilata itselleen sopivat uutisvirrat. Näitä voi käydä sitten selailemassa lukijapalvelun WWW-sivuilla. Tällaisia ovat mm.
JavaScript-työkalu Feed2JS mahdollistaa uutisvirtojen liittämisen osaksi omia WWW-sivujaan.
Myös ainakin Mozillan FireFox-selaimeen on integroitu uutisvirtojen lukija, mutta ainakaan itse en ole vielä saanut tolkkua sen käyttämisestä. Opera- ja Safari-selaimiin on kuulemma myös piakkoin tulossa RSS-lukija. Sen sijaan Internet Exploreriin ominaisuutta saamme varmaan odottaa pitkään.
Mistä uutisvirtoja?
Useilla uutissivustoilla ja varsinkin verkkolokeissa saattaa olla näkyvissä linkki RSS-uutisvirtaan. Tämä näkyy tavallisella selaimella XML-koodina, mutta osoitteen voi syöttää uutisvirtalukijalle, jolloin se on siellä järkevästi luettavissa.
Monesti uutisvirran linkki merkitään myös oranssinvärisenä kuvakkeena, jossa on valkealla teksti RSS tai XML.
Mitä tähtitieteestä?
Tähtitieteellisiä uutisia on jo jonkin verran saatavilla RSS-uutisvirtoina. Seuraavassa löytämiäni:
- About Space/Astronomy, Nick Greenen avaruus- ja tähtitiedeaiheinen uutissivu
- Astrobiology Magazine, avaruusbiologian uutisia
- Astromart Articles, artikkeleita kaukoputkista ja muista harrastustuotteista
- Astromart News, tähtitiede- ja avaruusuutisia
- Mars Today Top Stories, Mars-uutisia
- Mercury Today Top Stories, Merkurius-uutisia
- Moreover – Space Science News, avaruustekniikka ja -tutkimusuutisia, laadulta hiukan epätasainen
- NASA Breaking News, NASAn uutisartikkelit ja lehdistötiedotteet
- NASA Image of the Day Archive, NASAn uusimmat ’päivän kuvat’
- Saturn Today Top Stories, Saturnus-uutisia
- Science@NASA, NASAn tiedeuutisia
- SPACE.com, avaruustekniikkauutisia
- SpaceRef ISS Top Stories, uutisia Kansainväliseltä avaruusasemalta
- SpaceRef Top Stories, avaruustekniikkauutisia
- Space Wire Top Stories, avaruustekniikkauutisia
- Aurinkokunta tänään, suomalainen uutisblogi
- Astronetin foorumi, uudet viestit
Jonkun verran noissa avaruustekniikkauutisissa julkaistaan samoja artikkeleita, mutta pitkällehän uutistapahtumat ovat kuitenkin samoja, joita eri lähteet uutisoivat.