YLE:n teksti-TV on alkanut organisoida teksti-TV-sivujaan uudelleen. Tässä yhteydessä Taivaankannen nimellä kulkenut sivukokonaisuus 595-599 kutistui kahteen sivuun ja siirtyi Viikkomakasiinin Päivyriin (sivut 890-898). Tässä yhteydessä menetettiin kuitenkin yksi tähtiyhdistysten kannalta täydentävä tiedotuskanava. Syy ei pelkästään ole YLE:n toimissa, vaan suuri osuus oli kyllä Ursan toimiston taholta tapahtuneessa välinpitämättömyydessä.
Muistan, kun takavuosina, ennen Internetin aikakautta, haaveiltiin että päästäisiin teksti-TV:seen, kun radioamatööreillä ja DX-kuuntelijoillakin oli siellä (ja on muuten vieläkin) sivut. Mahdollisuutta pidettiin aika laihana. Sitten yhtäkkiä meille tarjoutui tilaisuus päästä jakamaan tähtitietoa tällä kanavalla ja peräsi viiden sivun kokonaisuutena. Vähän ehkä ihmetystä herätti yhden erikoisalan, tekokuiden nostaminen oamlle sivulleen, mutta taustalla taisi olla teksti-TV:n yksittäisen toimittajan mielenkiinto näitä kohtaan.
Teksti-TV toimi pitkään yhtenä Internetistä rinnakkaisena tiedotuskanavana ihan kelvollisesti. Kanavan käyttö on meille ollut suhteellisen vaivatonta ja käytännössä ilmaista, ellei vähäistä työaikaa lasketa. Samalla on paikallistapahtumia kerätty Tähdet ja avaruus -lehteen.
Uudistuksein yhteydessä tähtitaivaan tapahtumista ja tekokuista kertoneet sivut säilyivät, mutta yhdistysten tapahtumista kertova sivu 599 poistui. Jälkimmäiseen syynä oli vain osittain YLE:n omat rationalisointitoimet. Sivu 599 toimi vielä vuoden alkupuolelle asti, mutta sen jälkeen Ursan vastuuhenkilö yksipuolisesti oli päättänyt olla enää keräämättä ja lähettämättä päivityksiä Teksti-TV:n toimitukselle. Ratkaisusta ei tiedotettu eikä käyty minkäänlaista keskustelua. Päivityksien loppuminen aiheutti ihmetystä ja kyselyjä yhdistysten taholta. Jotkut paikallisyhdistykset, joilla oli rohkeutta, lähestyivät itse Teksti-TV:tä.
Nyt syksyllä, kun uudelleen organisointitoimet alkoivat tulla ajankohtaisiksi YLE:ltä oli lähetetty kyselyä Ursaan. Tähän ei kuitenkaan ollut vastattu kovin nopeasti ja viimein ehdotettu staattista ratkaisua, joka ei ollut Teksti-TV:n toimituksen tavoitteiden mukaista. Ja tulos oli sitten se, johon nyt jouduttiin.
Olisiko sivu 599 voitu pelastaa, sitä en tiedä. Mutta uskon että se hyvinkin olisi ollut mahdollista, jos sivua olisi säännöllisesti päivitetty. Ursan vastuuhenkilön todennäköinen välinpitämättömyys tiedottamiselle ja keskustelulle asiasta tekee minulta melkolailla hallaa Ursan ja paikallistoimijoiden yhteistyölle. Itse aion jatkossa kovistella Ursan toimihenkilöitä parempaa ja avoimempaa toimintakulttuuriin yhteisissä asioissa. Saa sitten nähdä, onko sillä vaikutusta.
Onko teksti-TV sitten muinaisjäänne, joka sietikin mennä? Teksti-TV:n kattavuudesta ja tavoitettavuudesta meille ei ole koskaan ollut oikein selkeää ja varmaa kuvaa. YLE:llä varmaan tällaista tietoa olisi ollut. On varmasti niin, että Internet on syönyt tältä medialta lukijoita, mutta väitteet, ettei ”kukaan enää teksti-TV:tä lue”, eivät ymmärtääkseni perustu mihinkään selviin faktoihin. On siis aika paksua mennä tiputtelemaan tuollaisia väitteitä absoluuttisina totuuksina.
Olisin mielelläni kuullut kentältä kokemuksia. Muutamia päinvastaisia näkemyksiä olen jopa kuullut Teksti-TV:n toimivuudesta tiedotuskanavana. Joka tapauksessa se olisi vielä hyvinkin jonkin aikaa toiminut Internetiä täydentävänä viestintäkanavana paikallisyhdistyksille. Varsinkin, kun meillä ei edes netissä ole kunnollista valtakunnallista portaalia tapahtumille.
Nyt siis ei voida kuin todeta tapahtunut ja alkaa miettiä, voisimme keksiä tilalle jotain uutta. Odotan keskustelua.