Tässä viikko takaperin oli Ursan syyskokous. Olipahan varsin tylsä kokous aikoihin, kun ei edes päästy äänestämään hallituksen jäsenistä :-).
Ursan uudet säännöt olivat käytössä nyt kolmatta kertaa ja oma mielipiteeni on, että ne eivät vain toimi kovin hyvin. Uudet säännöt eivät aktivoi ihmisiä ehdottelemaan jäseniä hallitukseen ja keräämään ehdotusta varten kolmen jäsenen kannatusta. Sen on nyt jo kolmannen kerran kokeiltuna todettu.
Toisaalta ei tuo kyllä kovin aktiivista ennenkään ole ollut, mutta hiukan enemmän kuitenkin.
Mahdollisuutta ei ole piiloteltu, se kyllä on ollut näkyvillä. Jos ei nyt suureen ääneen, mutta varmaankin riittävästi. Joku systeemissä vain passivoi.
On toki mahdollista, että nimitysvaliokunnalle nyt tällä kertaa ehdotuksia tuli, mutta siinä on se ongelma, että valiokunnalla on monopoli tehdä valinta, eikä sille ehdotuksen lähettänyt jäsen voi olla varma, meneekö se läpi, jotta voisi varautua laittamaan ehdotuksen itse.
On vähän koomista, ettei mitään valinnan mahdollisuutta jäsenistöllä hallituksen jäsenten suhteen ollut. Tällä kertaa meni niin, että valiokunnan ehdotus nuijittiin sellaisenaan, kun muita ehdotuksia ei ollut. Olisi ollut jotenkin fiksua, että jo valiokunnalla olisi ollut esittää useampi ehdokas, josta valittaisiin. Mielestäni tätä työjärjestys ei suoraan kiellä.
Pikkulinnut on myös kertoneet, ettei nimitysvaliokunnan keskinäinen mielipide ollut ihan 100 % yksimielinen.
Toki joku voi nyt ajatella, että mitä se nyt tuossa taas valittaa. Tekisi itse ehdotuksia. Näin teinkin, ensin nimitysvaliokunnalle, joka ei ollut kiinnostunut. Sitten yritin itse haalia yhtä jäsen- ja yhtä varajäsenehdotkasta. Valitettavasti molemmat sattuivat kieltäytymään.
Todennäköisesti hallitukseen tuli joka tapauksessa valittua ihan hyvä ehdokkaat. Sitä en kiellä. Puheenjohtajan uskon olleen aivan oikea valinta. Muut ehdokkaat ovat minulle vieraampia. Itse olisin toivonut toki mukaan nuoremman polven edustajaakin, vaikkapa vain varajäseneksi, joka on hyvä paikka oppia hallitustyöskentelyä.
En voinut olla myöskään kiinnittämättä huomiota, että nimitysvaliokunnan esityksessä korostettiin uusien jäsenten liiketoiminnan tuntemusta. Vähän liikaakin mielestäni. Toki tätäkin osaamista tarvitaan, mutta mielestäni myös muuta osaamista, esimerkiksi yhteisöllisyyden ja verkostojen hallintaa ja ymmärrystä. Onhan Ursa myös vahvasti vapaaehtoistoiminnan yhteisö.
Minulle ei ole niin olennaisen tärkeää, onko haööituksen jäsen aktiiviharrastaja, tutkija tai muu asiantuntijajäsen, kunhan hän ymmärtää myös Ursan yhteisöllistä luonnetta ja sen tärkeyttä.