(Kuva: Ilmatieteen laitos)
Rajua talvimyrskyä on odoteltu myrskybongareiden keskuudessa. Kaikesta mielenkiintoisuudestaan huolimatta myrsky on vakava asia myös myrskybongareille.
Muutamia päiviä on seurattu rajun talvimyrskyn kehittymistä pohjoisella Atlannilla. Nyt keskiviikkona 22.12. sen odotetaan iskevän Suomenkin alueelle. Ilmatieteen laitoksen varoituskartta on erittäin kuvaava, mistä myrskyssä on kyse: Etelämyrskyä 23-25 m/s merialueille ja sisämaahankin järvialueille 19 m/s. Ja keli tulee olemaan huono koko maassa.
Vaikka myrskybongarit kieli pitkällä odottavat rajuilmaa, kannattaa muistaa että onnettomuudet ja aineelliset vahingot eivät ole positiivinen asia myrskybongareidenkaan mielestä, vaikka joskus harrastajien foorumeita lukiessa sellaista voisikin kuvitella.
Kokeneet bongarit jaksavat myös muistutella rajuilmojen bongaamisen vaaroista. Vain hienon valo- tai videokuvan takia ei kannata riskeerata henkeään. Erityisesti rajuihin talvimyrskyihin riittyy suuret riskit oltaessa tien päällä, kesäisinä ukkosia vähättelemättäkään.
Kaikkia bongareitakaan ei talviset myrskytkään kiinnosta. Myrskybongareissa on selvästikin kahdenlaista sakkia. Osa on innostunut vain kesäisistä ukkostsa, osaa kiinnostavat muunkinlaiset myrskyt.
Jälkikirjoitus 28.12.04 –
Virtuaalista myrskybongausta
Joulunaluksen 22./23.12. Raafael-myrskyä tuli seurattua livenä lähinnä joululahjojen vientimatkalla Helsinki-Järvenpää. Pitkin päivää oli tuullut aika kovaa, vaikka mitenkään merkittävän rajuksi myräkkä ei vielä ollut muodostunutkaan iltaan mennessä.
Järvenpäähän saavuttuani ja eritoten sieltä palatessani myrskynmerkit alkoivat tuntua. Lunta pyrytti jo kummasti ja paluumatkalla tuuli ”tuntui” junassakin, kun puhurit iskivät paikallisjunan kylkeä vasten.
Kotiin Etelä-Helsinkiin palattuani en jaksanut lähteä rantaan katsomaan tuulen voimaa, vaikka jälkikäteen kuulin, että aallot olivat ihan näkemisen arvoisia.
Raafael-myrskyn (tai Gertan, kuten kansainvälisemmät myrskybongarit haluavat sitä kutsua) vaikutuksia tuli seurattua neljän seinän sisällä enempi virtuaalisesti tuulen humistessa eteläänpäin olevien ikkunoiden takana (asun vain parinsadan metrin päässä Suomenlahden rannasta ja Helsingin kohdalla meri on avoin suoraan etelään).
Meitä virtuaalibongareita oli myrskybongareiden IRC-kanavalla (#myrskybongarit @ ShadowFire) useampiakin. Joitain nettihuomioita myrskyn tuiverruksesta:
- Vantaalla Vaisala oy:n sääasema (http://www.vaisala.com/weather) mittasi puolenyön jälkeen parhaimmillaan 22 m/s puuskan keskituulen pysytellessä noin 10 m/s:ssa.
- Pohjoisella Itämerellä Merentutkimulaitoksen aallonkorkeutta mittaava asema (http://www.aallonkorkeus.fi) rekisteröi merkitseväksi aallonkorkeudeksi noin 7 metriä ja korkeimmaksi yksittäiseksi aalloksi peräti 13,8 m!
- Tuuli pakkasi vettä merenlahtien perukoille. Kemissä vesi oli noussut jo yli +140 cm:iin. Helsingissäkin vedenkorkeus lähestyi yhtä metriä, jääden kuitenkin reiluun +95 cm:iin (ks. päivittäisiä vedenkorkeusarvoja http://www.vedenkorkeus.fi). Yritin kuikuilla TT:n (Teollisuus ja työnantajat) webbikamerasta Hotelli Palacen katolla (http://www.tt.fi/kamera/) nouseeko vesi Helsingin Kauppatorille, mutta yökuva kameralla oli onnettoman huono.
- Tiehallinnon kelikameroista (http://www.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html) oli mielenkiintoista seurailla, millainen myräkkä ja lumitilanne missäkin päin oli. Joku huomasi, että Leppävaarassa olevan kameran kuva siirtyy jokaisen kuvan jälkeen. Tarkemmin tarkasteltuna kyseinen kelikamera oli alkanut liukua oikealle klo 17:n jälkeen, mitä ilmeisimmin tuulen vaikutuksesta. Puolenyön jälkeen kamera osoitti jo ihan metsään.. Seuraavana aamuna kovan onnen kamera oli käyty korjaamassa oikeaan suuntaansa.