Mieliala on ollut viime päivinä hiukan sekava ja vähän allapäin. Ajattelin kuitenkin, jos ainaisen valittamisen sijasta pohdiskelisi asiaa vähän toiseltakin kantilta.
Mietin sitä, että kuinkahan hyvin ihmiset oikeasti tietävät ja tulevat ajatelleeksi, miten jaostot ovat hyödyttäneet ja hyödyttävät Ursaa ja sen tavoitteita. Tämän pohdiskeleminen on itsellenikin hyödyllistä, siispä asiaan.
Kovin helposti jaostotoiminta ja aktiiviharrastus nähdään hiukan kapea-alaisena erikoisharrastuksena, jonka edustajat eihän ihan näe metsää puilta, eivätkä edes arvosta toisia harrastuksen aloja. En tiedä, miten laajaa tällainen ajattelu on, ja onko se koskaan edes näin kärjistettyä.
Asia on todellakin nähtävissä ihan toisenlaisessa valossa. Aluksi voitaisiin ajatella, etteivät jaostot ole pelkästään pieniä organisaation osasia Ursan sisällä, vaan mitä suuremmassa määrin samanhenkisten harrastajia paikoin laajojakin verkostoja. Tällaisina ne ovat yhteisöllisyyden ylläpitäjiä ja tiedonvälittäjiä harrastajien välillä.
Yhteisöllisyys on tärkeää, toisissa jaostoissa se toimii paremmin, toisissa huonommin. Hämmästyttävä piirre kuitenkin on, että yhteisöllisyys ei ole iästä kiinni, vaan jaostoissa toimii sulassa sovussa niin nuoret kuin vanhemmatkin harrastajat.
Ursan harrastaja-aktiivit ovat elintärkeitä vaikkapa taivaanilmiöistä kertovan materiaalin tuottajina. Mietin, millaiselta näyttäisi esimerkiksi Tähdet ja avaruuden harrastajasivut ilman jaostojen aktiiveja, heidän kuviaan ja panostaan.
Ursan jaostot toimivat merkittävinä oman alansa asiantuntijoina, joilta tavan takaa pyydetään asiantuntijalausuntoja erilaisista taivaanilmiöistä. Näistä ei ole pelkästään Ursan omissa tiedotteissa, vaan jaostovetäjät ja -aktiivit ovat usein myös tiedotusvälineiden haastatteluissa ja tuovat Ursalle näin positiivista mainetta. Esimerkiksi Ursan myrskybongarit ovat tavan takaa olleet lehtien sivuilla ja muussakin mediassa.
Jaostonvetäjät ja varmaan monet kokeneet aktiivit tekevät myös yleisöpalvelua. Muistan ainakin itse vastanneeni useisiin yleisön kyselyihin koskien Kuuta, planeettoja ja komeettoja. Yleisönpalvelu on mielestäni ihan yksi Ursan ydintehtävistä.
Myös esitelmien ja kurssien kurssien pitämiset ovat yleisön palvelua, näitä jaostojen vastuunkantajat aika ajoin pitävät. Julkaisutoimintaakin on osallistuttu, muistettakoon vaikkapa tähtivalokuvauskirja tai vaikkapa monet vuosikirjat.
Ei sovi unohtaa kasvatuksellista aspektia. Uutta harrastajasukupolvea on kasvanut tähtiharrastajakuntaamme usein jaostojen kautta. Sieltä löytyy aika ajoin uusia vastuunkantajia ja yhteisön hyväksi työskenteleviä harrastajia, mikä nykymaailmassa on erityisen tärkeää. Aktiiviharrastuksen kautta voisi päätyä vaikkapa Ursan puheenjohtajaksi tai tiedelehden päätoimittajaksi.
Haastanpa itse kukin lukijan miettimään, mitä hienoa ja hyödyllistä he ovat kokeneet Ursan jaostotoiminnan ansiosta.