Olen parin viikon ajan puuhannut käsitekarttojen (mindmaps) kanssa. Voisin sanoa melkein, että olen vähän hurahtanut tähän asioiden hahmottamistatekniikkaan. Olen ehtinyt kasata ja muutamia käsitekarttoja itselleni, ja nuo vaikuttavat mainioilta välineiltä laajojen ja aluksi vähän sekaviltakin vaikuttavien asiakokonaisuuksien hahmotteluun ja suunnitteluun.
Itse asiassa tekniikka ei ole minulle uusi. Olen tutustunut siihen jo aiemminkin, mutta paperille piirrettynä se ei oikein kolahtanut silloin. Jotain potentiaalia kuvittelin siinä olevan, mutta en oikein osannut käyttää välinettä.
Tämänkertainen innostus lähti tähtiharrastajan tietotekniikkakartta -ideasta, jota hahmottelimme tuossa kuun puolivälissä laitepäivillä Artjärvellä. Kyseessähän on tuollainen kevyt ajatus yrittää laajemmin hahmottaa tähtiharrastajan tarvitseman tietotekniikan eri osa-alueita. Käsitekartta tuntui tuohon oivalliselta työkalulta.
Tähtikalliolla muistiinpanoja tehtiin valkotaululle ja osittain tietokoneellekin (powerpointilla).
Tuo taululle tehty hahmotelma piti kuitenkin saattaa jotenkin tietokonemuotoon. Toki sen olisi voinut piirtää vaikka CorelDraw’lla, mutta aloin kuitenkin etsiä tarpeeseen sopivaa ilmaisohjelmaa, jollaisia arvelin kyllä löytäväni. Etsintä tuotti tulosta helposti ja löysin FreeMind-nimisen java-alustalla toimivan ohjelman, joka osoittautui todella oivalliseksi ja helppokäyttöiseksi työkaluksi. Java-ympäristökin oli jo valmiiksi asennettuna koneelle selaimen myötä.
Olen tuon tietotekniikkakartan ohella jo ehtinyt hahmotella mm. Ursan WWW-sivujen uudistukseen sekä havaintokantaprojektiin liittyvää havaintotiedon käsitekarttaa. Toteutuskohteita on mielessä jo lisääkin.
Toistaiseksi olen julkaissut karttoja vasta kuvina jpg-muodossa, mutta Ursan palvelimelle olisi mahdollista laittaa appletti, jolla alkuperäisten FreeMind-karttojen selailu oli mahdollista. Kartoista saa exportoitua myös HTML-muotoisia sivuja javaskriptillä ja ilman. Mahdollisuuksia on myös siirtää tietoa muihin mindmap-ohjelmiin.