(Komeetta C/2006 P1 (McNaught) kiikarilla, kuva: Veikko Mäkelä)
Tänään todenteolla yritin komeettaa, aamulla ja illalla. Meinasi tulla vesiperä, mutta punnersin lopulta työvoiton ja näin komeetan. Se näkyi jopa paljain silmin heikosti. Sää ei ollut loistava illansuussa, joten ei tuo mitenkään tosi upealta ei kohde näyttänyt.
Aamulla
Aamulla huomasin pilvien rakoilevan ja menin aamukahdeksalta noin 40 minuutiksi kyttäämään pilviaukkoja. Niitä toki kaakkoisella taivaalla liikkui, muttei ilmeisesti oikeassa paikassa ja lopullinen selkeneminen tuli vasta Auringon noustua, ei siis tulosta aamulla.
Mannerin Ollikin sattumalta ilmestyi rantaan ilmettelemään mitä puuhasin, eikä aluksi uskonut kiikarointiani järkeväksi (vähän ennen auringonnousua), ennenkuin kerroin kohteen todellisesta kirkkaudesta. Jos komeetta on Jupiterin kirkkausluokkaa, sen tulisi näkyä jopa Auringon kivuttua hiukan horisontin ylle.
Illalla uusiksi
Pilvet kaikkosivat päiväksi. Ja päivä näyttikin tosi hienolta ja odotukset illalle olivat korkealla. Jostain kummasta länteen ja lounaaseen ilmestyi sitten pilviä. No, niin tässäkö se taas oli.
Menin kuitenkin vähän ennen auringonlaskua kauppakeskus Kaisan
parkkitalon katolle (suosikkipaikkani). Minulla oli hyvin aikaa, ennen klo 17 alkavaa Tieteiden päivien Sputnik-luentoa.
Tältä taivas näytti lounaassa:
Hartaasti ja tiiviisti kiikaroin lounaista horisonttia. Komeetan näkyminen tuntui mahdolliselta, sillä Auringon laskiessa kohteen piti olla noin 10 asteen korkeudella, kun paksuin utu oli jossain noin 4-5 asteessa.
Onnistuminen alkoi vähitellen tuntua toivottomalta, kun Venuskaan, jonka sentään piti olla kirkkaampi, ei näkynyt. Sitten, noin 15.45-
15.50, vartti auringonlaskun jälkeen 7×50-kiikarini näkökenttään
udun seasta ilmestyi kellanpunertava kohde, joka kovasti vaikutti
komeetalta. Sain seurattua sitä jopa parikymmentä minuuttia. Naapuritalon päällä oleva TV-antenni oli hyvä suuntima, etten kadottanut kohdetta heti.
Haukan Harri oli matkalla keskustaan, samoin Kukka. Molemmat olivat tulossa Sputnik-luentoa kuuntelemaan. Kuinka ollakaan, kun Harri ensimmäisenä ehti katolle, komeetta oli juuri kadonnut paksumpaan utuun. Selitä siinä sitten, että ”kyllä se vielä äsken näkyi”. Kukka myöhästyi vielä enemmän. En ole missään tapauksessa vahingoniloinen. Olisin mielelläni jakanut ilon komeetan löytymisestä.
Joka tapauksessa varma havainto minulta, vaikka helppoa se ei ollut. Parhaimmillaan hetkittäin olin näkevinäni kohteen myös paljain silmin, mutta vaivoin. Ilman utua kohde olisi ollut helppo.
Koma oli hyvin tiivistynyt (DC-tiivistymisarvo 8, asteikolla 0-9), pyrstö noin 20′. Kirkkaudesta ei voi sanoa mitään, kun se Venuskaan ei suostunut näyttäytymään vertailukohtana. Itse asiassa Venuksen näkymättömyys selvisi myöhemmin tarkastamalla kartta-ohjelmaa. Planeetta olikin alempana kuin komeetta ja kohteesta itään, toisin kuin muistelin.
Lopuksi
Mikään hätkähdyttävä kohde ei McNaught udun takia ollut, mutta minulle havainnolla oli arvoa, koska tuon komeetan sitten näin ja paljain silminkin, kun siitä viime päivinä on kohistu niin paljon. Myös työvoitto antaa arvoa havainnolle.
Kuosmasen Antti oli ajanut pilviä karkuun pohjoiseen Hyvinkäälle ja Riihimäelle asti. Mitä ilmeisemmin se kannatti, koska hän sai kohteen kuvatuksi. Ks. kpk-jaoston McNaught-sivu.