(Kuvat: Olli Manner ja Veikko Mäkelä, 1998)
Eilen alkoi Mannerin Ollin ja minun pitämä tähtitaivaan jatkokurssi. Ensimmäistä kertaa jatkokurssi on jaettu kolmelle arki-illalle normaalin lauantain sijaan.
En nyt muista kuinka mones jatkokurssi järjestyksessään tämä on. Luku lienee jo lähellä pariakymmentä. Peruskurssejakin on kertynyt 50:n pintaan ja Ollilla kaukoputkikursseja on kertynyt pitkälle yli puolensadan.
Jaa, mitenkö sitä jaksaa? Hyvä kysymys. Jotenkin sitä vain pitää asioiden opettamisesta motivoituneille ihmisille. Nimittäin, harvemmin tähtitaivaskursseille vapaaehtoisesti hakeutuu ihmisiä, jotka eivät olisi asiasta kiinnostuneita. Jos tämä opettamishomma alkaisi maistua pakkopullalta, niin kurssinpito olisi syytä lopettaa alkuunsa. Tähän mennessä kukaan ei ole pakottanut meitä pitämään kursseja Ursassa, eikä tämä ole vielä tuntunut rasitukselta.
Tähtitaivaan peruskurssien kanssa välillä on ollut niin, että tulijoita kyllä riittäisi, vaan isompaa tahtia näitä ei enää jaksaisi pitää. Syksyisin ja keväisin pidämme tyypillisesti kaksi peruskurssia. Sen päälle yksi jatkokurssi vuodessa. Eli viisi kurssia. Tämän päälle Olli pitää vielä neljä kaukoputkikurssia eli yhteensä yhdeksän kurssia vuodessa.
Joskus välillä ollaan mietitty, että kurssirinkiin voisi olla hyvä saada joku tai parikin assistenttia lisää. Eli paikka olisi avoinna, jos kiinnostusta löytyy!
Jatkokurssia
Todellakin ensimmäistä kertaa pidämme tähtitaivaan jatkokurssin nimellä kulkevaa kurssia pilkottuna kolmelle illalle. Aikataulun kanssa vähän mietityttää. No, ensi tiistaina nähdään, miten hyvin olemme aikataulussa. Vähän jännittää.
Ekalla kerralla meni välillä tarinoinnin puolelle ja välillä liikuttiin jopa mustien aukkojen ja pimeän materian maailmassa. Tähtikuvioiden kanssa päästiin siten vasta puoleen väliin. Planeettojen liikkeitä taivaalla, havainto-olosuhteita ja muutamia teknisempiäkin asioita, kuten koordinaatteja, mitäisi seuraavan parin kerran aikana päästä käsittelemään.
Pari viikkoa sitten loppuneen, kolme illan tähtitaivaan peruskurssin kanssa meillä oli jo kokemusta edellissyksystä. Ja tietenkin kuuden tunnin lauantaikurssien (nyt uutuutena sunnuntaikurssien) suhteen meillä on ehtinyt kertyä huomattavan paljon enempi aikataulukokemusta, vaikka juuri yksikään kurssi ei koskaan mene ihan samalla tavalla.
Tullako vai ei tulla
Jatkokurssille oli ilmoittautunut 12 henkeä, mutta vain seitsemän tuli paikalle. Harmi sinänsä, vaikka tuo joukko on kyllä vielä riittävän iso, että se jaksaa motivoida.
Ursan kursseille, niille jotka pidetään Ursan toimistolla, otetaan yleensä 18 osanottajaa. Tässä on taka-ajatuksena että paikalle tulee yleensä vähän vähemmän. Nimittäin 15 on suunnilleen se määrä, joka helposti kirjastohuoneeseen mahtuu.
Aivan muutamia kertoa paikalle on ilmaantunut käytännössä kaikki ilmoittautuneet ja pari sellaista, jotka vaan ovat tulleet kokeilemaan, voiko tulla ilman ennakkoilmoittautumista. Ketään ei yleensä ole ajettu pois, mutta vähän ahtaampaa silloin on ollut.
Miksi sitten kursseja pidetään Ursan toimistolla, jossa vielä ilmastointikaan ei ole paras mahdollinen. Onhan kursseja ollut Tieteiden talollakin, jolloin kurssille voidaan ottaa isompi joukko. Ollin kanssa olemme olleet sitä mieltä, että 15 on juuri sellainen joukko, jossa kaikki osanottajiin on sellainen tuttavallin kontakti. Lisäksi Ursassa on ympärillä kirjasto, mallikaukoputket, kirjamyynti ja keittiö. Kaikkien näiden fasiliteettien roudaaminen muualle olisi työlästä.
Tietenkin se ilmiö, että ilmoittaudutaan (ja viedään paikka joltain muulta halukkaalta), eikä sitten ilmaannuta paikalle, on ikävä. Voisi edes peruuttaa, jolloin voitaisiin kutsua varasijalta paikalle. Joskus on uhkailtu, että maksu peritään joka tapauksessa, vaikka ei tulisikaan. No, ei tämäkään mikään järkevä ratkaisu ole.
Joskus olen miettinyt, että pitäisi kehittää simppeli sähköinen ilmoittautumisjärjestelmä, jolla voi itse peruuttaa ja välittömästi lähtisi viesti jonotuslistalaiselle, jonka voisi sitten kuitata, jos ottaa vastaan paikan. Ei olisi ihan ylettömän vaikea tehdä, mutta vaatisi kuitenkin vähän aikaa toteutettavaksi.