Komeetta Machholzin (C/2004 Q4) aika on lähellä. Elämme niitä päiviä, kun joku onnekas onnistuu kohteen täällä Suomessa havaitsemaan. Ei mene enää montaa päivää, kun joku sen saa kiikariinsa. Olisipa sää suosiolliset.
Kirkkausennusteet lupaavat hyvää. Komeetta on pysynyt hyvin kirkkauskäyrällä, joka ylittänyt sen. Seichii Yoshidan sivuilla (www.aerith.net) on annettu virallista efemeridiä parempi ennuste, joka lupaa maksimikirkkaudeksi jopa 4 magnitudia parempaa lukua.
Kun komeettaa katsoo kirkkausennusteen näkökulmasta sekä muistaen sen kulkureitin taivaalla, voi kohteesta odottaa lähes saman veroista ilmestystä kuin Ikeya-Zhangista vuoden 2002 keväällä. Sehän ylsi noin 3,5 magnitudiin. Aika näyttää, miten tämän Machholzin kymmenennen käy.
Monesti neuvotaan, ettei komeettoja kannata katsella juuri 15 astetta alemmilta korkeuksilta, mutta kun muistaa että Machholzin kirkkaus on 6 magnitudia, niin kannattaa yrittää ”mahdottomia”.
Kovin hartaasti toivoisi, että jengi katselun ja kuvaamisen ohella yrittelisi myös perushavaintoja, kirkkauden ja koman tiivistymisasteen arviointeja, kuten myös koman ja pyrstön kokojen mittauksia. Täytynee yrittää markkinoida tätä.
Päivitys (4.12.04):
Oksasen Arto ehätti ensimmäisenä raportoimaan Machholzin havainnostaan. Komeetta oli vain 1,4 asteen korkeudella horisontista. Kuva löytyy osoitteesta http://nyrola.jklsirius.fi/tmp/Machholz20041204.jpg. Arto käytti punaista suodatinta, joka läpäisi paremmin ilmakehää tuolla korkeudella.
Kosken Jorma oli ollut myös liikkeellä Porvoon Sondbyyn mökillään. Epätoivoisen yrityksen tuloksena tallentui digikameran kennolle hentoinen sumupallero, joka saa toistaiseksi kunnian olla ensimmäisen Suomessa tehty havainto.
Muuallakin oltiin viime yönä liikkeellä, mutta laihemmin tuloksin.
Päivitys (5.12.04):
Hannu Määttänen näyttää kuitenkin vetäneen vielä pitemmän korren. Hänen ensimmäinen Machholz-kuvansa on otettu jo 3.12. klo 23.50 (http://www.teknofokus.fi/Foto/Omat/div2004.htm).
Päivitys (11.12.04):
Ensimmäisen valokuvan selvittyä, vieläpä joten kuten leveysastetasoitettuna, jäätiin vielä odottamaan, kuka tekee ensimmäisen visuaalihavainnon. Tässä kisassa näyttäisi tittelin napanneen Petteri Kankaro Turusta 7.12.2004 klo 22.50. Toki Antti Kuosmanen ei jäänyt hänestä kuin 10 minuuttia. Kovia suorituksia molemmat. Seuraavana yönä havaintoja saatiin jo Ylivieskan korkeudelta asti.