(Komeetta 17P/Holmes kiikarilla 1. ja 2.11., piirrokset: Veikko Mäkelä)
Pääsin vihdoin itsekin katselemaan komeettaa ja jopa kahtena iltana peräkkäin. On vallan erikoisen näköinen ilmestys ja näkyi paljain silminkin, mikä sai minut ja Kari Kalervon pohtimaan, mitäs komeettoja tässä onkaan viime aikoina näkynyt paljain silmin.
Holmesia on kentällä havaittu niin paljon, että tulosten julkaiseminen verkkoon on pitänyt minut loppuviikon ja viikonlopun varsin työllistettynä.
Keskiviikon epäonni
Olin keskiviikon 31.10. ja torstain 1.11. Jyväskylässä korkeakoulujen tietotekniikkapäivillä. Olin etukäteen vähän selaillut puolalaista ICM:n malliennustetta, joka lupaili lyhyttä selkeää jaksoa keskiviikkoiltaan. Olihan tuota aukkoa pilviin jo kieli pitkällä odotettukin.
Ennuste piti kuin pitikin paikkansa. Kun kävelin kokouspaikalta hotellille keskiviikkoiltana noin klo 17:n aikoihin, huomasin taivaan olevan jo melko selkeä. Kuosmasen Anttikin soitteli ja kyseli, että olisinko lähdössä katselemaan komeettaa, johon piti todeta, että olen hiukan liian kaukana pääkaupunkiseudulta. Siitä kuitenkin tiesin, että etelärannikollakin oli selkeää.
Vielä klo 17:n aikaan ei ollut tähtiä näkyvissä, joten päätin mennä lepäämään hotellille, koska päivä oli ollut rankka, varsinkin aikaisen aamuheräämisen vuoksi. ICM:n ennuste oli jopa raivostuttavan tarkka luvatessaan parin tunnin selkeää illansuuhun. Nimittäin ajattelin katsella komeettaa vähän ennen iltatilaisuutta, joka oli alkamassa klo 19. Kuinka ollakaan, sisällä ollessani taivas oli mennyt pilveen. Ei sen puoleen, ei minulla mitään havaintovälineitäkään olisi ollut. Tarkoitus oli katsoa vain paljain silmin ja tehdä kirkkausarvio. No, se jäi keskiviikolta.
Vihdoin onnistui
Torstaina oli paluu takaisin Helsinkiin ja sääkin näytti lupaavalta. Junalta menin suoraan Viikkiin pelaamaan lentopalloa, mutta ennen sitä tein Viikin kuplahallin nurkalla varmuuden vuoksi kirkkaushavainnon. Komeetta näkyi yllättävän selvästi paljain silmin, vaikka muutamia keinovalojakin oli häiritsemässä.
Sää pysyi selkeänä ja kun pääsin kotiin klo 21:n tienoilla, menin heti kiikaroimaan takapihalle Holmesia. Siinähän se oli. Varsin kirkas ja erikoinen pallukka. Se muistutti planetaarista sumua tai pallomaista tähtijoukkoa, mutta merkittävän kirkkaana. Kirkkaushavainnon suhteen tein jotain sähläystä, joten minun piti vielä uudelleen myöhemmin illalla käydä tarkastamassa havainto. Siinä 3 magnitudin paremmalla puolella kohde huiteli.
Vaikein juttu kuitenkin oli tiivistymisasteen määrittely tai pikemminkin käytettävän asteikon tulkinta. Onko koman kirkkaus jatkaunut tasaisesti ja keskittynyt, onko reuna terävä vai diffuusi? Päädyin siihen, että kirkkaus on tiivistynyt keskusta kohti, vaikka keskus onkin aika laaja. Pitää ihmetellä tuota arviointia vielä, sillä niille, jotka yleensäkään tätä DC-arvoa arvioivat, ei ole yhtenäistä käytäntöä tulkinnalle. Voipi olla, että koman eri osat (keskus ja ulkoreuna) pitäisi arvioida erikseen.
Perjantaina aamulla oli selkeää, mutta iltapäiväksi ja alkuillaksi pilvistyi. Sitten myöhemmin illalla, kun tulimme Mannerin Ollin kanssa Ursasta, olikin taas seljennyt. Pääsin tekemään jo toista havaintoa peräkkäisinä iltoina. Tämä meni rutiinilla. Pientä eroa reunojen terävyydessä oli edellisiltaan verrattuna. Varsinaiset havainnot piirtelin tietokoneella sitten iltamyöhällä.
Paljain silmin näkyviä
Kari Kalervo kyseli mailitse, onko verkossa listaa Suomessa paljain silmin näkyneistä komeetoista. Sellainen oli kyllä ennen Tähdet ja avaruus -lehden sivuilla, mutta sivuja siivottiin vähän liian innokkaasti, joten tuo oli kokonaan tuhottu. Onneksi huomasin sen pian ja sain pyydettyä tiedoston Jokelan Mikaelilta varmuuskopionauhoilta.
Sivu on lojunut minulla kuukausia jemmassa, enkä ole ehtinyt sitä laittaa verkkoon. Kun Kari nyt kyseli, niin päätin laittaa listan tiedot alustavasti väliaikaiseen osoitteeseen. Samalla päivitin listan nykytilanteen mukaiseksi. Laskeskelin, että itse olen paljain silmin noista havainnut noin 10 kappaletta reilun 30 vuoden harrastushistoriani aikana. 2000-luku on ollut aika hyvä paljain silmin näkyneiden pyrstötähtien osalta. Lienee määrä osittain tulosta valveutuneesta havaitsijoukosta ja tiedonkulusta.
Töitä riittää
Holmes on pitänyt minut toimeliaana torstaista lähtien. Jaoston listalle ja jaostonvetäjien osoitteeseen on tullut kymmeniä viestejä ja havaintokuvia on pitkä jono vielä laittamatta verkkoon. Yritetään ehtiä, mutta viikonloppu siihen menee ainakin. Olisi hienoa, jos väki jaksaisi laittaa havaintoihinsa kaikki tarvittavat perustiedot. Joskus jopa niinkin olennainen tieto kuin kuvan kellonaika puuttuu! Salapoliisityö vie paljon aikaa.
Komeettapäivitykset ovat myrkkyä Ursa Minor -juttujen tekemiselle, jotka pitäisi olla valmiina 15.11. mennessä. Jonossa on oman jaoston tekstien ohella myös yöpilvien raportti. Kai nämä komeettahavainnot pitää saada ensin, niitäki ntarvitaan juttujen pohjaksi.
Holmes on kyllä herättänyt pohdintaa ja ihmettelyä harrastajien keskuudessa. Eipähän komeetat ainakaan tylsiä kohteita ole!