Hyvää Uutta Vuotta 2009 kaikille. Loppuvuodesta IYA-valmistelut ovat teettäneet kovasti töitä, eikä vuoden vaihtuminenkaan asioita näytä muuttavan, vaikka vuoden vaihtuessa pitäisi olla jo ”täysi rähinä” päällä vuoden tapahtumien suhteen.
Suomen IYA-sivut olivat syksyyn asti kovin staattisessa tilassa, täytyy sanoa jopa häpeätahra. Syyskuussa ne siirrettiin Ursan wikin puolelle, että ylläpito olisi helpompaa.
On ollut hämmästyttävä huomata, että pääosin sivujen päivittäminen on kuitenkin ollut allekirjoittaneen vastuulla. Olen yrittänyt raapia sivuille kaiken mahdollisen informaation, jota minulla on ollut käytettävissä. Se on ollut vähän hankalaa, koska en ole järjestelyiden kannalta ollut ”sisäpiirissä”. Jotenkin kuitenkin on tuntunut, että eri toimijat ja nyt myös yleisö kaipaa tietoa.
Viime päivinä sivuille on tullut lisää rakennetta ja sisältöäkin. Wikillä sivuja on aika helppo kasata ja korjata. Vaikka niissä ei olekaan mitään hienoa kuorrutusta ja hilavikuttimia, tärkeintä varmaan lienee mahdollisimman monipuolinen informaatio.
Vastuuhenkilö ei ole kommentoinut mitään muutoksista. Lieneekö edes huomannut? Toivottavasti sentään.
Näyttely
Jos kahdessa aiemmassa kerhoseminaarissa heitettiin harrastuspiireissä esiin idea harrastajakuvista koostuvasta näyttelystä. Se saatiin liikkeelle vasta nyt marraskuussa tiimin Pekkola-Luukkonen-Mäkelä voimin. No, vaikka näyttely ei olekaan valmiina nyt vuoden vaihtuessa, niin ehtii se varmaankin hyvissä ajoin käyttöön alkuvuodesta yhdistyksille.
Kutsuttujen kuvaajien antama vastaanotto hankkeelle oli hämmästyttävän myönteinen. Kaikki suostuivat mukaan, osa piti osallistumistaan ihan kunnia-asiana.
Toivotaan, että lopputuloksesta tulee arvoisensa ja näyttely täyttää tavoitteensa eli innostaa yleisön kiinnostumaan taivaanilmiöistä.
Kerhoseminaari
Kerhoseminaaria ollaan valmisteltu ja rummutettu nyt isolla teholla. Melko viime tipassa, kuten tavallista. Mutta on päivämäärä ja teema ollut tiedossa onneksi jo pitkään.
Osanottoakin näyttäisi tulevan vähän enemmän kuin aiemmin. Eli seminaarin yhdistyspohja laajenee muutamalla uudella osallistujalla. Se on hyvä se. Teemavuosi näyttää vähän innostavan liikkeelle.
Ruohonjuuritaso nousee…
Vähän minua edelleenkin harmittaa se, että vaikka selvästikin suurin potentiaali juhlavuoden tapahtumien toteuttamisessa on paikallisten vapaaehtoisten joukossa, ei juhlavuoden valmisteluelimiin alkujaan otettu mukaan ketään todellista kenttäväen edustajaa.
Uskon, että monia hyviä ideoita olisi saatu liikeelle aiemmin ja suuremmalla painoarvolla. Muutenkin tiedonkulku suunnitelmista ja ajatuksista olisi ollut parempaa. Olisin kaivannut enemmän yhteyksiä eri toimijaryhmien välille. Tällaisiä yhteensaatettavia ryhmiä olisivat olleet mm. opettajat ja paikalliset harrastajat.
No, kaikki tuo on nyt tehtävä itse ja vaikka hiukan viiveellä vuoden alkuun nähden. Onneksi into kentällä on suuri ja sen voimalla ehkä todella saadaan aikaan monenlaista hienoa ruohonjuuritasolla.
Monien asioiden vähittäistä etenemistä on onneksi edistänyt myös uusi jäsenyhdyshenkilö Ursassa. Kukka on yrittänyt tehdä todella töitä yhdistysyhteyksien kasaamisen eteen. Aktiivisuutta sillä saralla todella tarvitaankin.
Minusta teemavuodessa ei ole olennaista se, että kukin tekee paikkakunnillaan, mitä tekee, vaan se että asioita tehdään yhdessä. On käsittämätöntä, että kun puhutaan koordinoinnin tarpeesta Ursan suunnittelija puhuu, ettei ole tarvetta ”paijata” harrastajia. Mitä paijaamista se, jos yritetään saada tietoa kulkemaan puolin ja toisin ja yritetään saada jotain yhteistä näkyvää aikaan.
Myös ylimielinen henkselien paukuttelu siitä, että jotenkin oltaisiin edellä muuta maailmaa järjestelyissä, voidaan unohtaa. Joissakin asioissa varmaan ollaan hyvin ajoissa, mutta hyvin monia asioita valmistellaan vieläkin.
Mutta liian myöhässä ei olla niin kauan kuin asioita saadaan toteutettua alkaneen vuoden aikana!
Jaostot?
Täytyy myöntää, että itse olin viime vuonna monin paikoin turhankin nihkeä sille, miten Ursan jaostot voisivat teemavuotta edistää. Ajatuksenani oli, että jaostot ovat suuntautuneet aktiiviharrastajien suuntaan ja teemavuosi ennen kaikkea yleisöön.
Viime viikkojen touhu on kuitenkin karistanut tomut silmiltä ja olen huomannut miten monia yhtymäkohtia IYA-teemoihin eri jaostoilla on. Joissakin niiden toimihenkilöistä on jopa intoa ja halua olla mukana.
Muutamia esimerkkejä tulee tässä heti mieleen:
- Kerhojaosto luonnollisesti on täysin mukana, koska se tukee yhdistyksissä toimivia
- Sää- ja havainto-oloryhmälle lankeavat luonnollisesti valosaasteen kartoittamiseen liittyvät tähtienlaskentaprojektit
- Havaintovälinejaosto on puuhaillut Galileo-putkireplikoiden kanssa
- Kuin yhteensattumana, Jupiterin kuilla (kuten myös Saturnuksen ja Uranuksenkin kuilla), on tänä vuonna keskinäisiä tapahtumai, joista pikkuplaneetta ja tähdenpeittojaosto on kiinnostunut, eikä tässä olla kaukana Jupiterin myötä kaukana Galileo-teemasta
- Muutenkin eri jaostot voivat tarjoa asiantuntija-apua yhdistyksille ja tapahtumien järjestäjille
Tietysti iso haaste on saada jaostot vahvemmin mukaan tekemään yhdessä.