(Helmiäispilviä 28.12.2006, kuvat: Veikko Mäkelä)
Jälleen tänään pilvet punoittivat Auringon laskiessa. Nuo olisi voinut kuitata helposti tavallisiksi ruskon värjäämiksi yläpilviksi, mutta tavalliset yläpilvet alempana horisontissa olivat jo tummia.
Toivottavasti jotkut neropatit eivät totea, että mitä noita kannattaa havaita, kun helmiäisiä tuntuu näkyvän joka aamu ja ilta. Tämä tilanne on nyt suhteellisen poikkeuksellinen helmiäisaktiivisuuden suhteen.
Olin juuri palaamasta kotikadun nepalilaisesta ravintolasta lounaalta, jonka soin itselleni näin lomapäivänä. Länsitaivaalla kadun päässä näkyvät pilvet tuntuivat loimattavan punaisina ja tein pikakierroksen kadun päähän, josta näkyy paremmin matalalle. Totesin tuolla, että nuohan näkyvät kotipihaankin ja siirryin sinne napsimaan pari kuvaa. Jos noita pilviä olisi pikaisesti katsonut, niin eivät muodoltaan olisi olleet mitenkään erikoisia. Erikoiseksi tilanteen teki se, että alempana lähempänä horisonttia olevat samantapaiset pilvet olivat tummia.
Aikansa loistettuaan (noin parikymmentä minuuttia korkeintaan) punaiset pilvet katosivat, mutta alempana olleet tummat pilvet näkyivät vielä.
Laitoin ilmakehälistalle raportin hiukan epävarmoista helmiäisistä. Myöhemmin nyt illalla oli tullut vastauksia, joissa kerrottiin samantapaisista huomioista ja olihan noista muillakin kuvia.
Isommat versiot omista kuvistani löytyvät havaintogalleriastani.
Yleisiäkö?
Jostakusta voi tuntua, että nämähän on tuikitavallisia. Nyt eletään kuitenkin harvinaisen runsasta jaksoa ja onhan nämä sääolotkin aika poikkeavia joulukuun keleiksi. Joskus aiemminkin helmiäispilviä on esiintynyt ”putkissa”, kun on ollut suotuisia sääjaksoja niiden syntymiselle.
Monesti havaintoikkuna eli se mitä alapilvien haittaamatta pystytään näkemään voi rajoittua yhteen iltaan, kun helmiäisiä kuitenkin voi olla taivaalla useanakin iltana peräkkäin.
Ensimmäisiä viitteitä helmiäisistä lienee täälä kertaa saatu jo 15.12. tienoilla. Eli parisen viikkoa noita on ollut näkyvillä.