Porin Cygnuksen 2003 edellä perustettiin löyhä yhteenliittymä tähtiyhdistysten havaintotorniprojekteille. Tavoitteena oli edistää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa sekä hankkeiden teknisellä puolella että puoliammattimaisen havaintotoiminnan saralla.
Ensimmäinen vuosi havaintotorniverkolla meni pääosin hankkeiden seuraamiseen ja joidenkin teknisten tietojen vaihtoon. Nyt ollaan vähitellen pääsemässä voimakkaammin havaintotoiminnan yhteistyöhön.
Suunnannäyttäjänä havaintotornihankkeissa on varsinaisesti ollut Jyväskylän Siriuksen Nyrölän observatoriohanke, vaikkakin Olympos ry:n havaintokeskus on vanhempi hanke. Olympos on kuitenkin elänyt hiljaiseloa ja pitänyt matalaa profiilia.
Nyrölän vanavedessä on noussut useampia hankkeita:
- Ursan Tähtikallion havaintokeskus Artjärvellä
- Warkauden Kassiopeian Härkämäen observatorio
- Lakeuden Ursan Tähtisuon observatorio Seinäjoella
- Joensuun Seulasten Jakokosken tähtitorni
- Kirkkonummen Komeetan Volsin tähtitorni Kirkkonummella
- Keski-Uudenmaan Altairin ja Artjärven viestiteknisen yhdistyksen Lomo-projekti Artjärven Viestikalliolla
Lisäksi suunnittelu- ja selvitysasteella on Riihimäen tähtitieteellisen yhdistyksen ja Hämeenlinnan Vegan yhteinen Ilvestorni-projekti. Tutkimuskäyttöön sopivaa havaintolaitteistoa on myös hankittu mm. Turun Ursaan ja Porin Karhunvartijoille.
Havaintotorniverkko ei ole suljettu myöskään yksityisiltä harrastajilta, jotka ovat kiinnostuneet haastavammista havaintoprojekteista.
Välillä näytti, että jokainen yhdistys yrittää puuhata omiaan ja välillä hankkeiden kehittely vaikuttaa leikkisästi sanoen kilpavarustelulta. Kaiken kaikkiaan yhteistyö kuitenkin on tärkeää ja torniverkko toivon mukaan täyttää tehtävänsä yhteydenpitokanavana.
Havaintotorniverkko on pitänyt yhteyttä sähköpostilistan ja tähtiharrastustapahtumissa pidettyjen kokouksien avulla.
Ammattilaisyhteistyön edelläkävijänä on toiminut voimakkaasti Arto Oksanen Jyväskylästä. Eniten yhteyksiä on ollut ulkomaisiin tutkijoihin. Lieneekö suomalaisilla tähtitieteilijöille vähän vähättelevä asenne harrastajia kohtaan. Oli niin tai näin, kotimainenkin yhteistyö ottaa edistysaskelia Helsingin yliopiston asteroidiprojektin kanssa. Tämän tiimoilta havaintotorniverkko järjestää CCD-fotometriakurssin Artjärven Tähtikalliolla helmikuussa.