Sunnuntaipäivällisen jälkeen päätin tehdä pienen ruoansulatteluun tarkoitetun kiertokävelyn lähiympäristöön. Aurinko oli jo laskenut ja hämärä alkoi vähitellen laskeutua selkeään iltaan. Harmittaa, ettei ollut kameraa mukana.
Kun koko päivä muutenkin oli tullut oltua sisällä ja päätin aterioida kotikadun nepalilaisessa ravintolassa, niin oli saman tien päivällisen perään näppärää tehdä vähän pitempi kävelykierros. Sen alkuperäiset tarkoitukset olivat puhtaasti liikunnalliset, mutta tulipa samalla vähän tutkailtua taivastakin.
Olympiaterminaalin yläpuoleta löytyi kallio, jonka olemassaolon olin kyllä tiennyt, mutta en ollut koskaan kiinnittänyt huomiota, että se voisi olla näppärä esimerkiksi yöpilvien tarkkailulle myöhäiskesällä. Matkakaan ei juuri ole pitempi kuin tuonne meren rantaan, johon olen aika usein loppukesästä yökkösnäytelmien painuttua alemmaksi joutunut turvautumaan. Voi kyllä olla, että tämä uusi paikka on rauhattomampi.
Jatkoin kalliolta alas päästyäni matkaa Ehrenströminkatua pitkin, joka kiemurtelee Kaivopuiston rantaa pitkin. Siinä kävellessäni kiinnitin huomiota Maan varjoon, joka oli jo kohonnut ylemmäs. Olen kyllä aika usein nähnyt sen alla vaaleamman teräksensinisen segmentin taivasta, mutta nyt tumman sininen varjo tuntui kelluvan pitkulaisenan, ”etananmuotoisena” soikiona tuo vaaleamman horisontissa olevan vyöhykkeen päällä. Tämän olisin ehdottomasti halunnut kuvata, mutta kun se kamera..
Cafe Ursulan ohi päästyäni aloin bongailemaan Siriusta hämärätaivaalta. Melko helpolla se löytyikin. Ja arvelin, että se olisi kyllä bongattavissa vielä paljon lähempänä auringonlaskua ellei peräti jo sen aikaan. Tästä tulikin mieleen, että voisi taas käynnistää tähtien esiintulon bongausprojektin täydentääkseni kasassa olevaa aineistoa.
Projektissahan on tarkoitus löytää mahdollisimman valoisalta taivaalta kirkkaimpia tähtiä ja merkitä kellonajat ylös. Tuloksena saadaan Auringon korkeuden ja rajamagnitudin välinen yhteys. Lisänä myös saa tietoa siihe, muten Auringon etäisyys kohteesta vaikuttaa sen näkymiseen. Aineistoa on kertynyt jo liki 1000 havaintoa, mutta isompikaan aineisto ei olisi haitaksi. Helppo projekti itse kullekin.
Palasin Ursan tornin sivuitse ja mietin, josko olisi mennyt Saturnusta havaitsemaan myöhemmin, mutta taitaapi jäädä tällä kertaa. Olishan se kiva itsekin tehdä jotain, kun tuonne jaoston havaintosivulle ovat muut kontribuoineet kuviaan.