Sää noudatteli tällä kertaa aika hyvin SKIRONin ja Wetterzentralen GFS -säämalleja, sen sijaan ICM veikkasi vähän liian etuaikaan. No, ei se sää varsinaisesti selvennyt, rakoili vain.
Istuin koko päivän sisällä työpaikan suunnittelupäivässä. Seurailin ikkunasta vähän väliä säätä, mainitsin jopa työkavereille, että kyttään pyrstötähden näkymistä illaksi. Iltapäivällä pilvet rakoilivatkin ja vähän toivetta oli. Olin jopa napannut kiikarit reppuun mukaan.
Kello 16:n aikaan zeniitissä oli vielä aukkoja, vaikkeivät ne ihan puhdasta taivasta olleet. Läntinen-lounainen horisontti oli tukevasti tummassa pilvessä. Eli se siitä ainakin tämä illan suhteen. Ilta onkin ollut sitten tukevasti myrskyinen ja sateinen.
Jossain pohjoisessa on ollut parempi onni. Veli Matti Pelttari, jonka ottama kuva on tuossa 6.1. kirjoituksessani (ynnä parissa muussakin paikassa), lähetti pari uutta kuvaa Rovaniemeltä. Lisäksi sain ”maallikko”havainnon Inarista, jossa tuo komeetta oli sattumalta nähty matalalla länsilounaassa. Hämmästyttävää!
Toivoa ei ole menetetty (vielä). Komeetta on kirkastunut huimasti. Seiichi Yoshidan sivun valokäyrässä viimeisin havainto on peräti −2,5! Komeetta yltää siis jo Jupiterin kirkkauteen ja periaattessa voisi näkyä ennen auringonlaskua. Tai auringonnousun jälkeen.
Tähtikarttaohjelma näyttää, että keskiviikkona ja torstainakin, kenties vielä perjantainakin tuota voisi yrittää matalalta ilta- ja aamutaivaalta.
Hurjin spekulaatio komeetan tulevasta kirkkaudesta löytyy Gary W. Kronkin Cometography-sivulta, jossa ääriarvoksi annetaan jopa −8,7 mag! Tuollaisena komeetta näkyisi päivätaivaalta. Enpä taida ihan tuohon uskoa. Mutta eiköhän joku −4 .. −5 ole ihan realistinen. Seurataan tilannetta.
Älkääkä unohtako SOHOn kameraa!