(Saturnus Helsingin Pitäjänmäessä)
Kerho- ja yhdistystoimintajaoston kerho-l -listalla on innostuttu keskustelemaan aurinkokuntamalleista. Millainen olisi sopivan kokoinen mittakaava ja missä on valmiita malleja jo olemassa?
Keskustelun juonne lähti liikkeelle Tähtitieteen kansainvälisen vuoden 2009 mahdollisista projekteista. Ajatukset lensivät koko maan kattavissa malleissa asti, josta juttu kääntyi pienempiinkin toteutustapoihin.
Koko maan kattava malli ei ole uusi idea. Ruotsalaiset ovat toteuttaneet sellaisen jo 1990-luvulla. Kotimaisia malleja löytyy ainakin Helsingistä ja Forssan seudulta. Helsingin ”Pajamäen” malli on 1 : 1 miljardiin ja Uranuksen malli Jokioisissa 1 : 150 000 000. Jälkimmäisessä yksi AU vastaa kilometriä ja reipas kävelyvauhti 1 km / 8 min vastaa valonnopeutta.
Kaiken kaikkiaan sopivan mittakaavan keksiminen ei ole helppoa. Kappaleiden halkaisijoilla ja keskinäisillä etäisyyksillä on aika iso mittakaavaero. Jos etäisyydet ovat kävelymatkan tuntumassa, kappaleiden koot kutistuvat lähes mikroskoopisiksi. Jos taas halutaan kappaleista sellaisia, että yksityiskohtia näkyy, etäisyydet venyvät kilometriluokkaan.
Eri mittakaavaisille malleille on kuitenkin tilauksensa. ”Pihamalli” voi olla hyvä kouluopetuksessa, isommilla malleilla voi olla matkailullista arvoa.
Aarnio Mika oli tehnyt Excel-taulukkoa valtakunnallisesta mallista, jonka innoittamana tein aurinkokuntamallisivun kerhojaoston uuteen wiki-sivustoon.
Tänään intouduin vielä tekemään laskentataulukon OpenDocument- ja Excel-formaatteihin, jolla voi laskea oman mallin haluamallaa mittakaavalla.