Joukko britti- ja jenkkitutkijoita on pannut verkossa pystyyn palvelun, jossa Internetin käyttäjän pystyvät tunnistamaan galaksien tyyppejä. Olen itsekin jonkun tovin jo ehtinyt viettää GalaxyZoo-sivustolla.
Tässä kyse yleistymässä olevasta ajatuksesta antaa verkon käyttäjille mahdollisuus osallistua tutkimuksen auttamiseen jollain yksinkertaisella tavalla.
Toisin kuin esimerkiksi SETI@home tai muut BOINC-projektit tai vastaavat, joissa tuloksiin vaikuttaa puhtaasti koneteho, GalaxyZoo edustaa mallia, jossa ihminen itse on suorittaja. Vastaavaa ideaa kokeiltiin jokin aika sitten kosmisten pölyhiukkasten etsimisessä avaruusluotaimen keräimien levyiltä. Kun näytönsäästäjällä laskemisessa voi antaa koneen suorittaa, niin tässä täytyy olla todella asiasta kiinnostunut, jotta jaksaa pitempää pyöriä sivustolla.
Tällaisen projektin suunnittelu vaatii vaivaa, jotta se olisi keskiverto netin käyttäjälle helppo ja silti hyödyttäisi tutkimusta. Tässä nostan kyllä hattua GalaxyZoo-tiimille. Asiassa on visuaalisesti ja käytön helppouden suhteen onnistuttu todella hyvin.
GalaxyZoo sopii minusta mainiosti tähtitieteen harrastajalle ja erityisesti syvästä taivaasta kiinnostuneelle. On ollut tosi jännää katsella, miten erilaisia galakseja taivaalla on. Se tosiaankin on ”eläintarha”. Tähtiharrastajana ja asiasta jo enemmän perillä olevana projetista ammentaa varmastikin vielä enemmän kuin satunnainen sivuston vierailija.
Olen varmaan jo tyypitellyt muutamia satoja galakseja projektille. En tiedä, onkohan tullut välillä tehtyä se vähän liiankin vauhdilla. Virheitä on tullut ihan varmasti. Näiltä tuskin voi välttyä ja toivottavasti noita tunnistuksia tehdään kohteista useampaan kertaan virheiden vähentämiseksi. Toisaalta suurissa tilastollisissa tutkimuksissa pieni virhemarginaali on siedettävissä.
Tunnistaminen erotuskyvyn rajoilla olevista läiskistä on aika vaikeaa. Mietin, olenko sortunut löytämään kuvan artefakteista kuviteltua spiraalirakennetta liiankin usein tai näkemään kaksi vierekkäin olevaan läiskiötä liian helposti vuorovaikuttaviksi galakseiksi. Mene ja tiedä.
Olisi kiva, jos saisivat nuo tilastot lähiaikoina sivustolle, jotta näkisi, kuinka paljon on ehtinyt tehdä tunnistuksia.