Kuu, planeetat ja komeetat -jaostoa lähestyttiin taannoin kohteliaasti asiassa nimeltä ”Venuksen pentagrammi-ilmiö”. Mikä ihmeen pentagrammi-ilmiö?
Kyselijä oli lukenut Dan Brownin kirjaa Da Vinci -koodi ja oli törmännyt kirjassa tähtitieteelliseen ilmiöön, jota nimitettiin Venuksen pentagrammi-ilmiöksi. Kun kyseinen teos ei ole kokemuspiirissäni ja kyselijän kirjoittamat lainaukset olivat aika lyhyitä, jäin hetkeksi raksuttamaan tyhjää.
Mutta toden totta, kyselijä tarkoitti ilmiötä, jossa Venuksen alakonjunktioiden (hetket, kun Venus on Maan ja Auringon kanssa samalla linjalla) paikat piirretään Venuksen radalle ja yhdistetään nämä viivoin ja näin syntyy lähes täydellinen viisikantaisen tähden kuvio. Tässä sinäänsä ei ole mitään hämmästyttävää, sillä Maan ja Venuksen kiertoaikojen suhde sattuu olemaa lähes tarkalleen 5:8.
Jos joku lähtee tästä etsimään jotain hämärää lukumystiikkaa, niin hänet täytyy pudottaa heti maankamaralle. Täydellisyyden illuusio katoaa, kun huomataan, että kahdeksan vuoden ja viidennen alakonjunktion jälkeen ei paikka osukaan aivan samaan kohtaan, vaan paikka on kiertynyt eteenpäin radalla kahden päivän verran. Alakonjunktioiden paikat kiertyvät näin ympäri Venuksen radan noin 250 vuodessa.
Ilmiö on muuten sama, jonka vuoksi näemme pari kahdeksan vuoden välein sattuvaa Venuksen ylikulkua, mutta sitten menee toistasataa vuotta seuraavaan pariin. Venuksen alakonjuktion paikka siirtyy nimittäin vähitellen pois edullisesta paikasta jossa voisimme nähdä planeetan kulkevan Auringon kiekon editse.
Pentagrammi-ilmiö tunnettiin kaiketi jo antiikin ajalla, mutta eihän silloin ihmiset tienneet Venuksen tai Maan kiertävän Aurinkoa. He vai sijoittivat peräkkäistenn alakonjuktioiden paikat eläinradalle ja saivat siitä aikaan kuvion. Jotenkin kuvittelisin, että jo tuolloin olisi tunnettu paikkojen vähittäinen kiertyminen.
Antiikin aikoina ei tiedetty myöskään ellipsiradoista mitään. Edellä mainitun kiertymisen lisäksi pentagrammille on turha hakea matemaattista tarkkuutta ratojen epäkeskisyyden vuoksi. Eli se siitä mystiikasta.
Mainittua Da Vinci -kirjaa on muutenkin arvosteltu virheellisistä tiedoista. Se saattaa olla jännittävää ja viihteellistä luettavaa, mutta tieteellisenä hakuteoksena sitä ei kannattaisi käyttää. Jo höpinä olympialaisten ja Venuksen yhteydestä menee hakoteille.