Cygnuksen yhteydessä tuli pohdittua, mikä on Cygnuksen tulevaisuus, miten välttää tämänkertainen yllätystilanne, ja miten kehittää tapahtumaa ja säilyttää sen suosio.
Suunnitellun Cygnus-paikan peruuntuminen myöhäisessä vaiheessa kevättä oli ainutkertainen tilanne koko tapahtuman 24-vuotisessa historiassa. Yritän tässä muistella, olisiko peruuntumisia tapahtunut aiemmin, esimerkiksi alustavan tarjokkaan kohdalla, mutta en nyt saa mieleen.
Muistelen, että myöhäisin hetki, tätä ennen, jolloin Cygnus on päätetty, on ollut huhtikuussa. Webbisivut on ainakin muutaman kerran julkaistu vasta toukokuulla. Ilmoittautuminen joka tapauksessa on avattu usein Ursa Minorin ilmestyessä toukokuun lopulla. Nyt tämä meni kesäkuun puolelle. Toki paikka ja aika olivat tiedossa jo aikaisemmin.
Mitä vaaditaan Cygnukseltä?
Väkisin tulee mieleen, että järjestävässä seurassa täytyisi olla edes jotain kokemusta siitä, mikä Cygnus on. Se ei olisi todellakaan pahitteeksi, mutta tämä on aika kova vaatimus, jos tapahtumaa halutaan viedä eri puolille Suomea ja löytää yhä uusia tähtiseuroja isännöimään tapahtumaa.
Tällöin astuu esille hyvä dokumentointi, tuo alituiseen huonolle hoidolle jäävä toiminto. Cygnuksesta on kerätty koko joukko erilaisia muistilistoja ja muistiinpanoja, mutta ne ovat täysin hajallaan tai osin päivittämisen tarpeessa. Toisaalta paikallisen järjestäjän on hyvä nojautua kokemukseen ja kysellä paljon Ursasta ja edellisiltä järjestäjiltä.. ja luotettava siihen, mitä neuvotaan.
Ursan wikiin on aloitettu Cygnus-alue, johon noita asioita voisi koota, sekä vanhoista listoista, että konkareiden muistissa olevasta ns. hiljaisesta tiedosta.
Tänä vuonna jouduttiin tinkimään joistain Cygnukselle ominaisista elementeistä, joka johti siihen keskusteluun, mitkä ovat Cygnus-paikan minimivaatimukset. Viime vuosina Cygnuksen fasiliteetit ovat välillä olleet niin loistavat, että ihmiset alkavat tottua liian hyvään. Mitä Cygnuksella olisi ehdottomasti oltava? Tällainen määrittely on varmasti tarpeen ihan samasta syystä kuin tuon kokemusvaatimuksenkin lieventäminen. Jos Cygnus muuttuu vain hienommaksi ja hienommaksi, kuka enää uskaltaa järjestää sitä? Minimivaatimuksia on kerätty Cygnus-wikiin ja niistä keskusteltiin Jokioisten tapahtuman päätöstilaisuudessa.
Osanottajamäärät hiipumassa?
Useampana vuonna ollaan jääty 2000-luvun alun huipputuloksista, vuosien 2003-2005 noin 150-170:stä. Kovin hätäisiä johtopäätöksiä en vielä tekisi hiipumisesta, sillä luvuille löytynee useita selityksiä. Utsjoelle ei tietty lähtenyt isoa joukkoa, ja siellä 60 oli todella hyvä tulos. Ilmajoen 120:a pidän pienenä pettymyksenä, mutta se ehkä johtui sittenkin sijainnista ja aavistuksen aikaisesta ajankohdasta. Tämän vuoden väkimäärään vaikutti varmasti järjestelyiden jälkipainotteisuus. Seuraavat vuodet näyttävät, mihin mennään.
En sitten tiedä, mikä pitää osan aktiiviharrastajistakin poissa Cygnukselta. Ollaanko niin spesialisoituneita, ettei tällainen yleistapahtuma kiinnosta. Eikä sosiaalinen aspekti ole tarpeeksi voimakas. Mene ja tiedä. Ilahduttavaa toki on, että uusia kasvoja Cygnukselle löytyy.
Aloin miettiä, mikähän mahtaa olla se harrastajien ja heidän perheenjäseniensä joukko joka Cygnuksella on kaikkina aikoina vieraillut. Ehkä yli tuhat ei välttämättä ole huono arvaus.
Sisällöstä
Olen kuullut puheita, että Cygnus olisi jäänyt vähän polkemaan paikalleen. Ehkä niin jossain määrin onkin, vaikka koko ajan tapahtumaan on yritetty keksiä jotain uutta.
Tänä vuonna ohjelmaan ehkä onnistuttiin saamaan vähän enemmän aihepiirien ja ohjelmaformaattienkin kannalta uusia juttuja. Vielä ensi vuonna niillä on uutuudenviehätystä, sitten ne alkavat olla rutiinia. Ideointimoottori täytyy pitää koko ajan käynnissä.
Toisaalta, kaikkea vanhaa ei pidä lopettaa, osalle tutut ja turvalliset peruselementit tarkoittavat jatkuvuutta. Joitain asioita on myös vuodesta toiseen hyvä pitää ja päättää yhteisöllisesti Cygnuksella.
Yksi idea on myös kaivaa muistien kätköistä hyviä, mutta jo melkein unohdettuja ohjelmaideoita ja kierrättää niitä. Uusille harrastajasukupolville ne ovat uusia. Meillä on ollut tähtiharrastuksen muisteloita viideltä vuosikymmeneltä, on ollut tieto- ja taitokilpailua, rakettilennätyksiä (jo vuonna 1991!), on ollut radiolaitteistoja, Cygnus-lehteä ym.
Eteläisen naapurimme Viron harrastajien vastaavassa tapahtumassa on yleensä yksi retkipäivä tai -iltapäivä. Aina kohteet eivät ole tähtitieteellisiä, vaan voivat liittyä luontoon, muihin luonnontieteisiin tai kulttuuriin. Jos meillä haluttaisiin toteuttaa retkipäivä, arvelen että Cygnusta pitäisi pidentää yhdellä päivällä tai vähintää aloittaa se keskiviikkoiltana.
On puhuttu, että Cygnuksen iltoihin voisi saada viihteellisempää ohjelmaa. On heitetty ideoita mm. musiikista. Onhan harrastajajoukoissa useitakin soittotaitoisia. Jälleen vertaan meitä eteläiseen naapuriimme, mutta heillä onkin joukoissaan ammattisäveltäjä ja -musiikko.
Ohjelma ei uusiudu, ellei osanottajat itse halua tuoda jotain Cygnukselle. Tällainen vastuunkanto on kyllä ilahduttavasti hiukan lisääntynyt.
Oli tarkoitus, että tänä vuonna ohjelmasta olisi vastannut erityinen ohjelmatoimikunta, mutta tämä jäi vähän puolitiehen. Ehkä ensi vuonna paremmin ja aiemmin.
Ajankohdasta
Lähes joka vuosi, kun Cygnuksen ajankohta selviää, joku valittaa, ettei voi tulla, kun milloin mikäkin kesätapahtuma, rockfestari tai muu on päällekkäin. Kesällä mikä tahansa viikonloppu on jonkun kanssa päällekkäin. On pitkälle valintakysymys, meneekö Cygnukselle vai joihinkin muihin pippaloihin. Cygnus on myös nelipäiväinen, johon osuu viikonloppu, pitkälle sen vuoksi, että se antaisi harrastajille mahdollisuuksia osallistua tapahtumaan, vaikka osan aikaa.
Cygnus on haarukoitunut heinäkuun puolivälin ja elokuun alun väliin. Ajankohdan valinta on yleensä riippunut siitä, mille viikonlopulle tapahtumapaikka saadaan käyttöön. Tapahtuma-aika jakautunut eniten heinäkuun 20. päivän ja elokuun alun välille. Joskin heinäkuun puolivälissäkin Cygnuksia on järjestetty useammankin kerran. Kerran poikkeuksellisesti heinäkuun alussakin.
Näyttäisi sitä, että eniten halua olisi järjestää tapahtumaa mahdollisimman myöhään. Täällä kuitenkin tulee Ursan järjestämä nuorten leiri vastaan. Ursan ei ole syytä järjestää kahta tapahtumaa päällekkäin, koska ne käyttävät samoja aineellisia ja henkilöresurssejakin. Niinpä Cygnuksen takarajaksi muodostuu heinä-elokuun vaihde. Silloin Cygnuksellakin vielä näkee yöllä liikkua luonnossa, mutta yötaivaalta näkee jo jotain.
Historia talteen
Cygnus-traditio alkoi vuonna 1987 ja jos matikkapää on vielä kunnossa, niin käsittääkseni ensi vuonna tulee neljännesvuosisata eli 25 vuotta täyteen. Digitaalinen vallankumous alkoi Cygnuksella 1997, josta lähtien tapahtumasta on tallentunut digitaalista kuvamateriaalia. Ensimmäiset webbisivut julkaistiin jo vuotta aiemmin.
Niinpä Cygnuksen 10 ensimmäistä vuotta tallennettiin muistoja perinteisemmin keinoin. Julistankin muistojen ja kuvien keräyskampanjan, joka kestää seuraavaa Cygnukseen asti.
Planeettajaoston kokous Uuraisilla 1989
Missä seuraavaksi?
Seuraava Cygnus on vielä vähän auki, mutta vaihtoehtoja saattaa olla useampikin, mutta Turun suunta saattaa olla vahvoilla.