Huhtikuun alussa, viikonloppuna 8.-10.4. järjestettiin Varkaudessa 32. tähtipäivät. Tapahtuma oli puitteiltaan ihan hyvin onnistunut. Aktiiviharrastajia olisi voinut olla paikalla vähän enemmänkin.
Hapuilua 1980-luvulta
Tähtipäivät ovat olleet jonkun verran hakoteillä sitten 1980-luvun lopun, jolloin Cygnus-kesätapahtuma vei jaostot pois kuormittamasta lyhyttä viikonloppua. Sitä ennen tähtipäivät olivat olleet vuoden ainoa tilaisuus tulla tapaamaan harrastajakollegoja.
Tähtipäivillä tuntui olevan tämän jälkeen runsaasti aikaa ja Rovaniemen päivillä 1988 väljyys tuntuikin uudelta ja kiehtovalta ajatukselta, mutta seuraavana vuonna 1989 se ei enää toiminutkaan. Välillä tähtipäivillä on ollut hienokin tunnelma, välillä vähän orpo fiilis.
Vuoden 1996 jälkeen ollaan kokeiltu, toimisiko kevät paremmin ajankohtana, eräänlaisena kauden päättäjäistapahtumana. Tässä oli taustalla se, että syksyiset tähtipäivät tulivat kovin äkkiä Cygnuksen jälkeen. Vuodet 1998 (Lahti) ja 2001 (Helsinki, Avaruus-2001) tekivät tästä järjestelystä kuitenkin poikkeuksen.
Välillä tapahtuma on yritetty tunkea ihan täyteen esitelmiä, mutta tuntuu että neljä esitystä viikonlopussa tuntuu olevan ehdoton maksimi, jotta väki ehtii välillä hengähtääkin.
Illanviettoa, joka on tärkeä elementti, ainakin päiville tuleville aktiiviharrastajille, on vietetty milloin missäkin paikassa. Ravintoloissa ja muissa erityisissä juhlatiloissa. Vaikuttaa kuitenkin selvältä, että illanvieton järjestäminen samassa paikassa kuin missä toiminta päivällä tapahtuu (koulu, oppilaitos, ym.) on huono idea. Paras tunnelma on paikassa, jossa juhlimista voidaan jatkaa suhteellisen myöhään, jossa on kunnon tarjoilu ja anniskelu.
Harrastusnäyttely on tärkeä osa tähtipäivien yleisölle suunnattua osuutta. Siinä olisi paljon kehittämisen varaa takavuosiin verrattuna. Aikoinaan näyttely oli laaja ja monipuolinen, nykyään paljon suppeampi. Harrastajat eivät enää viitsi tuoda omia juttujaan näyyteille, vaikka tähtipäivät olisivat käytännössä ainoa tapahtumista, jossa näyttelyä on järkevä järjestää. Positiivisena piirteenä toki on paikallisten harrastajien tuominen esille, mm. Seinäjoella 2004 Jari Kankaanpää ja Varkaudessa tänä vuonna Jari Piikki.
Oikeaan suuntaan menossa
Varkauden päivät tuntuivat olevan askel oikeaan suuntaan. Esitysten määrä ja valikoima olivat kohtuullisen hyviä, pitopaikka oli kompakti ja toimi buffetteineen ja ruokailuineen hyvin. Näyttelyäkin oli jonkun verran. Yleisöä oli ilmeisesti kohtuullisesti ja näkyvyyttä paikallisessa mediassa tuli runsaasti.
Tähtipäivien kaksi perinteistä ja vanhaa elementtiä, excursio sekä illanvietto, onnistuivat hyvin. Härkämäki toki kiinnosti monia ja siellä toiminta oli mallikasta. Illanviettopaikkana ravintola Zeppeliini on oli oiva ratkaisu, yksi pitkään aikaan parhaimmista.
Aktiiviharrastajia vaivautui hiukan niukanlaisesti. Aluksi ilmoittautumista seuraten tuntui tosi pahalta, mutta kyllä paikalle lopulta tuli kohtuullinen joukko. Toki voidaan ajatella, että Varkaus oli vähän kaukana, mutta kyllähän Oulusta ja Porista asti oli tultu paikalle. Toisaalta en tunnistanut, että lähiseudun yhdistyksistä olisi ollut kovin runsasta kävijäjoukkoa.
Tähtipäiviä pitää edelleen kehittää. Onko se perinteisempään suuntaan vai jonnekin muuanne, sitä on vaikea sanoa. Jotkut perinteistäkin perinteisemmät elementit tuntuvat kyllä toimivan, kunhan niihin panostetaan. Ursa voisi kyllä osallistua vieläkin enemmän tapahtuman suunnitteluun, vaikka mm. Ursan tuoma planetaario tuntuukin olevan yleisön kannalta vetonaula, ja siinä jo tärkeä panostus.
Myös ajankohtaa voisi pohtia. Onko huhtikuu jo liian myöhäinen ajankohta monelle? Tai kevät ylipäätään? Toisaalta päivien ajankohtaa on veivattu syksystä kevääseen ja päinvastoin, joten soisi sen vakiintuvan johonkin. Varhaisempi kevät kenties? Tähtipäivätkin ovat kovassa puristuksessa harrastajien muiden tapahtumien keskellä. Syksyn kalenteri on ihan täysi ja keväällekin on jonkun verran tunkua.