Viikonloppuna 18.-20.3. pidettiin Räyskälässä jo 12. tähtiharrastajien laitepäivät. Tapahtumasta on vähitellen kehkeytynyt kolmas suurempi harrastustapahtuma Cygnuksien ja Tähtipäivien rinnalle.
Tapaaminen oli siis 12. laitepäivät, mutta jo 18. tapahtuma ketjussa, joka alkoi vuonna 1984 mikroharrastuspäivän nimellä. Mikropäivän, tietokonepäivän ja laitepäivän kautta laitepäiviksi muuttunut tapahtuma on kokenut matkan varrella jonkun verran muodonmuutoksia. Pitkään yksipäiväisenä järjestetty tapaaminen laajeni 1998 viikonlopun mittaiseksi. Välillä siitä yritettiin tehdä vähän yleisöllekin suunnattu, mutta nyt se on löytänyt paikkansa puhteesti asianharrastajien kohtaamispaikkana.
Tähtiharrastuksessa laitepuoli on ollut aina vahvasti esillä, vaikka kalliit vempeleet eivät aina harrastukselle pakollisia olekaan. Kaukoputken ja tähtitornit ovat perinteisesti olleet harrastajan välineitä. Tietokoneiden maihinnousu suomalaiseen tähtiharrastukseen alkoi jo 1970-luvun lopulla. Tuore ilmiö on digitaalisten tallennusvälineiden eli CCD-, digi- ja web-kameroiden tulo mukaan. Myös tietokoneiden ja kaukoputkien synteesi GOTO-laitteistojen muodossa alkaa olla nykyaikaa.
Laitepäivistä on onnistuttu saamaan varsin monipuolinen kokonaisuus tähtiharrastuksen tekniikkaa. Löytyy kaukoputkiesittelyitä, tietokoneohjelmia, viestintää Internetissä, digikuvien käsittelyä. Näin paikalle tuleekin tyypillisesti vähintään viitisenkymmentä henkeä, jos tapaaminen on sopivassa paikassa. Esitysten määrän ja vapaan oleilun ja keskustelun suhdetta on jouduttu sommittelemaan muutaman vuoden ajan, mutta arvattavasti jonkunlainen optimi on jo lähes saavutettu.
Tämän vuoden päivistä toivottavasti jää vähän enemmänkin käteen, kun osa pidetyistä esityksistä ja niihin liittyvistä linkeistä saadaan kerättyä laitepäivien sivuille.
Ensi vuonna yritetään jo päästä pitämään päivät omassa paikassa Artjärven Tähtikalliolla. Silloin käytössämme on vihdoin Internet-yhteys ja kenties radiotekniikka saadaan tuolloin mukaan.