Mannerin Ollin kanssa alettiin tässä illalla kasailla runkoa Ursa Minorin Kelikalenteri-palstalle tulevaan juttuun, jossa ruoditaan vuosina 1997–2006 tehtyjä kelihavaintoja Helsingissä ja Porissa. Näyttäisi siltä, että jutusta on tulossa kaksi- tai kolmiosainen. Saa sitten nähdä, kiinnostaako sää lukijoita.
Kymmenen vuotta kelihavaintoja nykyisillä kelikalenterikriteereillä tuli siis täyteen vuodenvaihteessa. Itse kelikalentereiden julkaiseminen UMIssa alkoi jo 1984, mutta nykyiset kriteerit otettiin käyttöön 1997.
Pieni tilastojuttu tulikin jo tehtyä edelliseen Ursa Minoriin. Varsinaisen tuloksia ruotivan jutun aloitimme jo parisen viikkoa sitten laatimalla joukon ideoita ja kysymyksiä, joita haluamme tuosta 10 vuoden aineistosta selvittää. Lähetimme listan myös keliryhmän vetäjälle Mustosen Enskalle. Enskalta ei kuitenkaan tullut mitään lisäideoita.
Tänään ryhdyimme sitten laittamaan jutulle luurankoa kasaan ja minun tehtäväksi jää kerätä lihaa luiden ympärille eli laatia itse teksti, jota toki kommentoimme yhdessä sen valmistuttua.
Näyttää siltä, että juttu on helpompi jakaa useampaan osaan, ettei siitä ole liian mammutti. Toisaalta aikaakaan ei ole kerralla kirjoittaa kaikkea. Ajattelimme, että kahdessa ensimmäisessä osassa käsittelemme pääasiassa yösäitä. Tulevaan lehteen ensin vähän taustaa ja historiaa sekä koko jaksoa käsitteleviä lukuja, mm. vuosien ja vuodenaikojen vertailua sekä ennätyksiä, mm. pisimpiä selkeiden ja pilvisten öiden putkia.
Toisessa numerossa tutkimme aineistoa huonomman vuoden (1999) ja parhaimman (2005) valossa tarkemmin. Jos jaksamme, niin kolmannessa numerossa kesällä voisimme ottaa myös päiväsäät tarkasteluun sekä verrata tuloksia muihin aineistoihin, esim. takavuosien muuttuja- ja aurinkohavaintoihin, jotka kertovat aika hyvin havaintokelpoisista keleistä.