Antti Kuosmanen laittoi kuuplan-listalle eilen uutisen, jossa kerrottiin komeetta 17P/Holmesin kirkastuneen peräti 14 magnitudia. Siitä lähti tiedotusrumpa liikeelle. Sääli, että Suomessa ei ollut eilen selkeää.
Komeetta oli ollut jo himmenemässä maksimistaan (noin 15 mag) ja oli tuossa 17 magnitudin pinnassa. Ensin Espanjassa se huomattiin nouseen 10 magnitudiin ja kohde oli kirkastumassa edelleen. Yön ja päivän edetessä Holmes kipusi aina 2 ja 3 magnitudin väliin. Todella huima kirkastuminen. Vuorokaudessa oli Perseukseen ilmestynyt paljain silmin näkyvä tähtimäinen komeetta.
Eipä kuulemma Gary Kronkin historiikin mukaan tällainen ole ihan uutta tälle kohteelle. Vastaavanlainen kirkastuminen johti komeetan löytymiseen vuonna 1892.
Aika huima nousu tuo kuitenkin on kohteelle, joka lienee jossain Marsin ja Jupiterin välimailla. Mietin millainen purkaus komeetassa on täytynyt tapahtua.
Sääli, että on pilvistä. Kovin syyhyäisi silmät havaitsemaan tuota kohukohdetta. Toivottavasti lähipäivinä. Kirkkaus ei ole vielä lähtenyt laskuun, vaikka nopea kirkastuminen näyttäisikin jo taittuneen. Edellisen kerran reilu 100 vuotta sitten kohde pysyi päiviä paljain silmin näkyvissä.
Eilisen uutisen jälkeen piti laittaa uutista eteenpäin jaostouutisblogiin ja Astronettiin. T+a:kin oli reagoinut riippumatta siitä, että itsekin laitoin Pekkolan Markolle tekstaria.