(Ukkospilvi lähestyy, kuva: Veikko Mäkelä)
Lämmin ilmamassa pukkaa etelästä kohti Suomea. Jo lauantaina Suomen liepeillä liikkui ukkosia ja sunnuntai-iltana iski pääkaupunkiseudulle oikein oiva ukkossolujen rypäs. Pääsi ukkosspotterikin taas ihailemaan salamointia ja havainnoimaan myrskyhavaintoja omasta ikkunastaan.
Ukkosherkän ilmamassan lähestymien oli toki jo loppuviikosta tiedossa, kun malliennusteet lupasivat myrskybongareille mielenkiintoisia aikoja.
Lauantaina tuli Artjärven talkoissa seurattua ukkostutkaimesta, kuinka Suomenlahdella Viron puolella meni kohtalainen ukkossolu kohti Karjalan kannasta.
Sunnuntaipäivä oli Helsingissä kaunis, mutta illansuussa alkoi etelästä puskea lupaavan näköisiä ukkossoluja kohti Suomea. Ensimmäiset rantautuivat Inkoon-Porkkalan seutuville ja työntäytyivät Kirkkonummen yli kohti Espoota ja Vantaata. Perässä oli kuitenkin tulossa lisää. Toivottavasti nuo tulisivat kohdalle…
Iltaa piti käyttää Cygnus-asioiden valmisteluun, mutta IRC-kanavilla oli aika hässäkkä lähestyvän ukkosen seurannassa. Aika menikin tutkakuvia tarkkailen ja havaintoja kanavalla vaihdellen.
Noin klo 22.30 jälkeen alkoi täällä Etelä-Helsingissäkin kuulua aika mukavaa murinaa etelästä meren suunnalta ja taivas muuttui ylläolevan kuvan mukaiseksi. Outo punertavankellertävä värisävy taivaalla ja etelän suunnalla tumma pilvi.
Jossain klo 23 tienoilla alkoi välähdelläkin kunnolla. Varmaan hetkittäin toistakymmentä välähdystä minuutissa. Seuraava tunti olikin sitten ukkosen lähiseurantaa. Pari kertaa rysäytti alle kilometrin päässä ja 2–3 km:n säteellä oli usein salamoita. Pilvessä pääosin, joku iski kyllä merellä alas asti.
Vettä tuli sen verran keskiyön tienoilla, että saattoi löyhin kriteerein kirjata ”tulviva sade” -havainnon negatiivisten raehavaintojen lisäksi. Kovaan salamointiin ei iskutiheys riittänyt, sillä huippu oli sateen mentyä noin 15 iskussa minuutissa, tavallisimmin väläytteli kuitenkin vain 3-6 kertaan minuutissa.
Saas nähädä mitä maanantai ja alkuviikko tuo tulleessaan. Ennusteet ovat aika herkullisia.