(C/2006 L1 (Garradd), kuva: Warkauden Kassiopeia)
Viikonloppu on mennyt osin komeettahavaintojen päivityksissä. Pilvisistä keleistä huolimatta jaostolaisilta on kertynyt muutama havainto komeetoista C/2006 M4 (SWAN), C/2006 L1 (Garradd), 4P/Faye sekä 76P/West-Kohoutek-Ikemura.
Havaintosaldoa oli kertynyt vain muutamalta havaitsijalta ja oletan, että aineistoa on vielä tulossa, kun nyt pääsin muistuttamaan päivityksistä. Raportteja tuli jaoston aktiivisilta luottohavaitsijoilta: Veijo Kalliolta, Antti Kuosmaselta sekä Warkauden Kassiopeian havaintoryhmältä, lisäksi SWAN-komeettaa kuvanneelta Esko Lyytiseltä, joka on ollut aiemmin aktiivinen enempi meteorijaoston puolella. Lienee meteorivanojen tutkiminen herättänyt lisäkiinnostuksen komeettapuolellekin.
Olin viime yönä joskus puoli kahden aikaan saanut postilaatikossa odottaneet havainnot siirretyksi verkkoon ja olin tyytyväinen, että työ tuli tehtyä. Eipä mitä, postilaatikossa odotti uusia tuoreita tuloksia Härkämäeltä. Tänään tuli lisäksi Antilta lisähavainto SWANista.
No, ei siinä mitään, hyvä että havaintoja tulee. Ainakin joidenkin Astronetin käyttäjien piirissä näyttää olevan osin sellainen henki, ettei havaintoja raportoida jaostoon. Lieneekö tämä tiedosta vai halusta kiinni, sitä en lähde spekuloimaan. Olisihan noita havaintoja kiva saada enemmänkin. Koska on vaikeaa tietää, haluavatko porukat raportoida vai ei, olemme Kuu, planeetat ja komeetat -jaostossa Matti Salon kanssa tehneet linjauksen, että jos havainnoista on laitettu tieto joko jaoston osoitteella ja kuuplan-l@ursa.fi -listalle, niin silloin katsomme sen raportoiduksi meille.
Komeettojen päivittäminen raportista verkkoon on oma prosessinsa. Paitsi, että kuvasta täytyy tehdä verkko- ja esikatseluversiot, valokuvista pyrin mittaamaan koman koon sekä pyrstön pituuden ja suunnan, ellei havaitsija sitä itse ole tehnyt. Nämä ja havaintoon liittyvät muut tiedot siirretään verkkoon havainto- ja datasivuille. Jos havaintoja on runsaammin, numeroarvoista ylläpidän käppyröitä, jotka on numeroja havainnollisempia. Parhaimmillaan minulla on koneella avoinna useita ohjelmia: sähköposti (Outlook 2000), resurssienhallinta, Photoshop kuvienkäsittelyyn, GoLive-editori WWW-sivuille, TheSky mittauksia varten ja Excel käppyröiden hallintaan. Ja myöhemmin vielä SFTP:llä sivut ja kuvat palvelimelle.
Joskus komeettaa ympäröivän tähtikentän tunnistaminen ei ole helppoa. TheSkyssä on oletuksena GSC-tähtiluettelo, jolla päästään vaillisesti 16 magnitudiin ja usein CCD-kuvissa on tähtiä, joita karttaohjelma ei tunne. Warkauden Garradd-kuvan kanssa meinasi tulla vähän ongelmia, koska heillä on CCD-kamera vähän erikoisessa asennossa kaukoputken perässä ja tällä kertaa tuli pinottu kuva, jota oli leikattu laidoilta. Panin Nissisen Markulle lisätiedustelun, jotta voisin tarkastaa, osuiko arvaukseni kohdalleen kuvan tähtikentästä.
Tuloksia
C/2006 M4 (SWAN) näyttää himmentyneen tasaisesti. Maksimin jälkeinen purkaus kirkastutti komeettaa pariksi viikoksi, jonka jälkeen se näyttää palanneen arkeen. Ainakin Seichi Yoshidan sivujen valokäyrästä tämä näkyy hyvin.
C/2006 L1 (Garradd) ei ole enää juuri kirkastunut ja keikkunee tuossa 9-10 magnitudin välillä. Ainakin Veijon ja warkautelaisten havainnoissa pyrstö on kadonnut. Muutenkin koma tuntuu olevan reunoilta melko diffuusi ja tämä tuotti mittauksissa vähän päävaivaa, kun koman reunan määrittely oli hankalaa.
4P/Fayella näkyy edelleen pyrstö ja komeetta lienee näitä aikoja maksimissaan.
SWANin huipun jälkeen meillä on nyt käsillä vain näitä 10 magnitudin pinnassa olevia kohteita. Keväämmällä parin komeetan kirkkauden ennustetaan kipuavan varsin korkealle, valitettavasti vain… ne ovat ihan Auringon lähellä tuolloin. 2P/Encke sekä 96P/Machholz 1 maksiminsa jälkeen voisivat huhtikuulla olla siedettäviä (noin 7 mag). Näistä löytyy vähän infoa Yoshidan tulevien komeettojen sivulta.