Monet aktiivit tähtiharrastajat tuntevat kenties jo persoonan, mutta ehkäpä jotain on jäänyt kertomatta. Lisäksi tänne eksyy varmasti niitäkin, jotka ei tunne allekirjoittanutta ja heitä saattaa kiinnostaa, kuka näitä jorinoita tänne kirjoittelee.
Olen siis Veikko Mäkelä, reilu nelikymppinen tähtiharrastusaktiivi jo 1970-luvun alusta.
Olen puuhaillut tähtiharrastuksen monilla osa-alueilla, harrastanut niin havaitsemista, yhdistystoimintaa kuin tietotekniikkaakin. Myös koulutustoimintaa ja kirjoittelua on tavantakaa tullut tehtyä. Oikeastaan harrastuksen suurista osa-alueista vain laitteiden rakentelu on jäänyt vähemmälle, lieneekö syynä peukalo keskellä kämmentä näissä asioissa. Myöskään syvällisempää intoa en astronomian teoreettisiin asioihin ole tuntenut, vaikka niihinkin on pitänyt jonkun verran perehtyä. Toisaalta en ole vierastanut tähtitieteen liepeillä liikkuviä muita ilmiöitä, kuten Avaruuskulttuurin sivuni osoittavat.
Todennäköisesti rakkain harrastuksen alue minulle on kuitenkin havaitseminen, vaikka viime aikoina sitä en olekaan päässyt paljon toteuttamaan. Nykyään Suomen suurimman kaupungin valoisassa keskustassa autottomana asuva harrastaja kaipaa kuitenkin jatkuvasti kentälle kiikarin ja kaukoputken ääreen, vaikkakin erikoisalueenani on havainnot ilman optisia apuvälineitä.
Tietotekniikka ja erityisesti harrastajien välinen sähköinen viestiminen kiinnostaa edelleen paljon. Olen ehkä onnekkaasti päässyt korkeakoulumaailmassa seuraamaan lähes aitiopaikoilta tiedon valtatien vallankumousta jo 1980-luvulta ja luotaamaan sen vaikutuksia myös tähtitieteen harrastajien yhteydenpitoon.
Yhdistystoiminnan syviin syövereihin olen uppoutunut lähes täydellisesti. Parin pienemmän tähtiharrastusseuran (Etelä-Karjalan Novan ja Perseuksen) ohella olen toiminut ison Ursan hallituksessa useita kausia jäsenenä ja varajäsenenä jo 1980-luvun puolivälistä lähtien. Nyt tulevana vuonna on luvassa pitkästä aikaa huilausvuoro tästä luottamustoimesta.
Ursan jaostoista olen vetänyt ilmakehän valoilmiöiden, halojen sekä matematiikan ja tietotekniikan jaostoja. Näistäkään hommista en täysin ole eroon päässyt vaan nykyisin toimin Matti Salon rinnalla apuvetäjänä Kuu, planeetat ja komeetat -jaostossa erityisalueenani komeetat.
Kirjoittelu muodostaa nykyisin merkittävän osan harrastustani. Kirjoittelen erääseen ’pieneen’ tähtitieteen aikakausjulkaisuun nimeltä Tähdet ja avaruus. Olette saattaneet kuulla siitä joskus :). Siinä tärkein tehtäväni on tulevista taivaan tapahtumista kertominen Taivaalla-palstalla yhdessä harrastajakolleegani Leo Wikholmin kanssa. Lehtikirjoittelun ohella olen mukana Ursan Tähdet-vuosikirjan toimitustyössä. Meillä toimittajille nimellä VUOSIkirja on erityisen merkitys, työprosessi kestää nimittäin lähes kokonaisen vuoden.
Tähtitiedettäkin olen opiskellut ihan yliopistossa asti. Vakaana aikomuksenani on joskus valmistua, jos opinahjoni suostuu pitämään minut kirjoilla tarpeeksi kauan. Lähiaikojen tähtäimessa on kuitenkin alempi korkeakoulututkinto, luonnontieteiden kanditaatti LuK, tutkielman aiheena on, kuinkas muutenkaan kuin komeetat ja niiden kirkkauskäyttäytyminen.
Siviiliammattini ei sentään liity tähtitieteeseen, vaikka Helsingin yliopistolla vaikutankin. Toimin nimittäin tietotekniikka-asiantuntijana hallintoviraston tietotekniikkaosastolla. Nykyiset työtehtäväni liittyvät pääsääntöisesti tiedottamiseen, niin paperilla kuin sähkölläkin. Olenkin alkanut tituleerata itseäni ”tiedotusnörtiksi”.