VLT kuvasi tähden pölytuprahduksia

6.8.2007 klo 08.36, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

ESOn tutkijat ovat havainneet VLT-kaukoputkella valtavaa pölypilveä muuttuvan tähden ympärillä. Havainnot antavat tukea teorialle, jonka mukaan juuri pölypilvet aiheuttavat tämäntyyppisen tähden himmenemisen.

R Coronae Borealis -tähdet ovat superjättiläisiä, joissa näkyy odottamatonta vaihtelua. Ne ovat kooltaan yli 50-kertaisia Aurinkoon nähden.

Erikoista tähtityypille on, että niiden kirkkaus voi pienentyä tuhannesosaan normaalista vain muutaman viikon aikana. Paluu normaalikirkkauteen on paljon pidempi. Ilmiön aiheuttajaksi on jo vuosikymmenien ajan arveltu syntyneitä pölypilviä, mutta näin tarkkoja kuvia ei ole ennen saatu.

”Tämä on lähin pölypilvi, joka on koskaan havaittu R CrB -tyypin muuttuvalla tähdellä ensimmäisen vuonna 2004 tehdyn havainnon jälkeen”, selostaa havaintoryhmän johtaja Patrick de Laverny. ”Valitettavasti kohde on vielä liian kaukana, jotta voisimme tarkastella tarkemmin pölytuprahduksen syntymekanismia.”

6000 valovuoden etäisyydeltä kuvatun tähden, RY Sagittariin, kokoa voi verrata euron kolikkoon 75 kilometrin etäisyydellä. Erotustarkkuuden saavuttaminen onnistui yhdistämällä Andeilla sijaitsevan VLT:n neljä 8,2-metristä teleskooppia pareittain interferometrisesti.

Aiheesta lisää ESOn sivuilta (englanniksi)

Taiteilijan näkemys pölypilven pimentämästä tähdestä (yllä). Alapuolella on kaksi VLT:n infrapuna-alueella ottamaa kuvaa pilvestä RY Sagittarii -tähden ympärillä. Kuvat ESO

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *