Vaarallisen hiukkassäteilyn salat selviävät
ESA on julkaissut vaarallisten hiukkasten syntymiseen liittyvän tutkimuksen. ”Tappajaelektronit” voivat suuren energiansa ansiosta häiritä tai jopa vioittaa normaalisti Maan magneettikentän suojassa olevia satelliitteja sekä aiheuttaa astronauteille vaaran.
”Maan magneettikenttä on valtavan kokoinen, monimutkainen ja muuttuva systeemi”, kuvailee ESAn Cluster ja Double Star -projekteissa työskentelevä Philippe Escoubet. ”Tämä tekee ULF-aaltojen ja energian siirtymismekanismien ymmärtämisen vaikeaksi. Tarvitsemme niiden ymmärtämiseen sekä maanpinnalta että avaruudesta käsin tehtyjä mittauksia.”
Vaikka on kehitetty useita teorioita vaarallisten elektronien synnylle, näiden hiukkasten alkuperästä ei ole ollut yksimielisyyttä. ESAn Cluster-satelliittien ansiosta olosuhteita on nyt voitu mitata samaan aikaan useassa eri paikassa avaruussään myrskyjen aikaan.
Tutkitun geomagneettisen myrskyn aikana aurinkotuulen nopeus kasvoi 750 kilometriin sekunnissa eli lähes tuplanopeuteen normaaliin verrattuna. Nopean hiukkasrintaman törmäys Maan magneettikenttään sai magnetopaussin eli törmäysalueen paikan värähtelemään edestakaisin. Tämä synnytti magneettikenttään ultramatalien taajuuden aaltoja, jotka johtivat energisten elektronien syntymiseen.
Aiheesta lisää ESAn sivuilta (englanniksi)
/ Nasa / SOHO