Historiallisen kirkas gammapurkaus havaittiin

20.3.2008 klo 10.52, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

[Julkaistu 20.3. kello 10.52.] Keskiviikkona kello 8 Swift-avaruusteleskooppi havaitsi uskomattoman kirkkaan gammapurkauksen. Minuutti tapahtuman jälkeen kaksi robottiteleskooppia mittasi purkauksen jälkihehkun kirkkaudeksi jopa magnitudin 5,5. Tämä on täysin ennenkuulumaton kirkkaus gammapurkauksen jälkihehkulle.

”Kohde olisi voinut näkyä siis paljain silminkin”, konkaritähtiharrastaja Arto Oksanen Jyväskylän Siriuksesta ihmettelee. ”Suurenergisiä gammafotoneita satoi Maan pinnalle enemmän kuin yksi sekunnissa neliösenttiä kohden!”

Tapaus osoittaa sen, että kaikkein suurimmat gammapurkaukset voivat näkyä maapallolle jopa paljain silmin. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi nyt havaitun gammapurkauksen valo oli kulkenut avaruudessa noin 7,5 miljardin vuoden ajan.

Oksanen kuvasi jälkihehkua torstaina aamuyöllä Hankasalmen etäkäyttöisellä kaukoputkella. Oheisessa kuvassa Karhunvartijan tähdistössä sijaitseva jälkihehku erottuu edelleen, mutta se on himmentynyt jo magnitudiin 19 eli kauas tavallisilla harrastajakaukoputkilla näkyvän alapuolelle. Kohdetta kuvattiin myös Härkämäen observatoriolla. (Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä)

[Päivitys 21.3. kello 10.33] Julkaisimme tämän uutisen torstaina aamupäivällä, yli puoli vuorokautta ennen Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan lehdistötiedotteita ja kansainvälisiä uutistoimistoja.

Arto Oksasen kuvaama gammapurkauksen jälkihehku Karhunvartijan tähdistössä (Hankasalmen 40-senttimetrin RCOS-teleskoopilla ja CCD-kameralla).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *