Ulysses-luotaimen 17 vuoden matka lähestyy loppuaan
ESAn ja Nasan yhteistyönä rakentama Aurinkoa tutkiva Ulysses-luotain lähestyy toiminta-aikansa loppua yli 17 avaruudessa vietetyn vuoden jälkeen. Syynä tähän on luotaimen voimanlähteenä toimivan ydinpariston heikkeneminen.
”Ulysses on hurjan hyvä työjuhta. Sen avulla on tehty arvokasta tiedettä ja se on toiminut paljon kauemmin kuin koskaan uskoimmekaan”, kehuu Richard Marsden, joka toimii ESAn Ulysses-työryhmän johtajana.
Ulysses ohitti Auringon kolmatta kertaa noin vuosi sitten. Edetessään kauemmaksi Auringosta luotaimen lämpötila laskee ja se tarvitsisi enemmän tehoa lämmittimiinsä. Alle 2 celsiusasteen lämpötilassa polttoaineena toimiva hydratsiini jäätyy eikä tällöin luotaimen asentoa pystytä enää säätämään sen moottoreilla.
Viimeisenä keinona toiminnan jatkamiseksi testattiin alenevan sähkötehon siirtämistä väliaikaisesti pois Ulysseksen pääradiolähettimestä tammikuussa, mutta huolimatta lukuisista yrityksistä teholähdettä ei saatu enää toimimaan. Tämän takia luotaimen ylläpito lopetetaan parin kuukauden kuluessa.
Aiheesta lisää ESAn sivuilta (englanniksi)