Tutkakuvat tuovat uuden ulottuvuuden planeettatutkimukseen
ESAn Mars Express -luotaimen Marsis-tutka on osoittautunut nelivuotisen toimintansa aikana niin käyttökelpoiseksi Marsin jään tutkinnassa, että moniin uusiin luotaimiin suunnitellaan tutkalaitteita.
”Olemme osoittaneet, että Marsin napajäät ovat enimmäkseen vesijäätä”, kertoo Marsis-tutkan italialainen päätutkija Roberto Orosei. ”Nyt tunnemme tarkkaan Marsin veden määrän. Eteläisellä navalla sitä on 3,7 kilometriä paksu kerros.”
Erilaisten kerrosten läpi matkaava tutkapulssi heijastuu hieman jokaisesta rajapinnasta. Mielenkiintoisimpia seuraavia tutkimuskohteita olisivat Jupiterin jäinen Europa-kuu sekä Saturnuksen Titan-kuun järvet.
Europan jään paksuutta ei vielä tunneta. On todennäköistä, että jääkerroksen alla on sula valtameri, jossa saattaa olla jopa elämää. Titanin järvien syvyyttä taas ei Cassinin tutkalla pystytä vielä arvioimaan. Myös Enceladus-kuun geysirit aiheuttavat olosuhteet olisivat erittäin mielenkiintoinen tutkimuskohde.
Kuiden ja planeettojen lisäksi myös asteroidien ja komeettojen kolmiulotteiset rakenteet kiinnostaisivat kovin tutkijoita. Uusien planeettaluotainten suunnittelu on hidas prosessi, sillä yleensä suunnittelun aloittamisesta kestää lähes vuosikymmen laukaisuun ja sen jälkeen jopa saman verran matkaan tutkimuskohteeseen.
Lue lisää ESAn sivuilta (englanniksi)