Tutka paljastaa Marsin kerrostumat

2.11.2007 klo 08.27, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Mars Express on kuvannut tutkallaan Medusea Fossaen aluetta punaisen planeetan pinnalla sekä pinnan alla. Seutu on eräs mielenkiintoisimmista paikoista Marsissa, sillä sen kerrostumat ovat planeetan nuorimpien joukossa.

”Kyseessä on ensimmäinen suora mittaus esiintymän paksuudesta”, kertoo Science-lehdessä julkaistun artikkelin pääkirjoittaja Thomas Watters. ”Emme tienneet, onko kyseessä vain ohut pinta vai paljon paksumpi kerrostuma.”

Luotaimen tutka pystyy tutkimaan kerrostumien syvyyttä ja sähköisiä ominaisuuksia kiertoradalta käsin ja mittaustulosten avulla pystytään tutkimaan niiden syntyperää. Tutkakuvien mukaan kerrostumat ovat paikoin yli 2,5 kilometriä paksuja.

Teoriat alueen syntyperästä vaihtelevat vulkaanisen toiminnan vaikutuksesta tuulen kuljettamaan hiekkaan sekä jäätä sisältäviin esiintymiin Marsin kylmemmiltä ajoilta. Ennen kuin alkuperä varmasti selviää, tarvitaan vielä paljon tutkimusta.

”Kehitämme analyysia ja sen tulkintaa, mutta varmasti tiedämme vasta, kun saamme näytteet paikan päältä”, tiivistää tutkimuksessa mukana oleva Jeffrey Plaut Nasan Jet Propulsion Laboratorysta.

Lue aiheesta lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Medusae Fossae on mielenkiintoinen muodostelma Marsin pinnalla lähellä sen päiväntasaajaa. Kuvassa on yhdistetty korkeussuhteiltaan liioiteltu topografiakartta sekä Mars Express -luotaimen tutkakuva, joka paljastaa Marsin kerrostumia sen pinnan alla. Kuva Nasa / JPL-Caltech / ESA / Italian Space Agency / Univ. of Rome / Smithsonian

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *