Superbolidi valaisee yön Jarmo Moilasen videoilla

1.10.2007 klo 12.00, kirjoittaja
Kategoriat: Astrobiologia

[Julkaistu 30.9. klo 14.50. Päivitetty 1.10. klo 12.40] Perjantai-iltana kello 21.39 Pohjois-Pohjanmaan yllä räjähtänyt superbolidi [ks. aiempi uutinen] on todennäköisesti pudottanut meteoriitteja Pohjois-Pohjanmaalle, lähinnä Temmeksen, Tyrnävän ja Paavolan suunnalle. Ilmiö on aikaansaanut ennätysmäärän tulipallohavaintoja Ursaan.

Kuluneen vuosikymmenen suurimmat tulipallot tuottivat kukin noin 200 havaintoa yhden viikon kuluessa ilmiön näkymisestä. Perjantain tapahtumien jäljiltä 200 silminnäkijäraportin ”haamuraja” meni rikki jo lauantai-iltana, kun tapahtumasta oli kulunut vasta vajaat 24 tuntia. Tällä hetkellä internetin havaintoraportin on täyttänyt jo noin 500 havaitsijaa, mikä on Ursan meteorijaoston kaikkien aikojen ennätys.

Onnekkaimmat ovat nähneet itse tulipallon lennon tähtikirkkaalta eli pilvettömältä taivaalta ja vielä läheltä lentorataa. Useimmat huomasivat lähinnä tulipallon loppuräjähdyksen aiheuttaman valaisun yöllisessä maisemassa. Valaistuminen on näkynyt dramaattisimmin Pohjois-Pohjanmaalla, jossa yö muuttui noin sekunnin ajaksi kuin päiväksi.

Videokuvat Vaalan yöstä

Yllä on Jarmo Moilasen kahden tulipallokameran kuvista kootut videot Vaalasta (klikkaamalla kuvia näet videot). Huomaa, että kumpikaan kameroista ei osoita kohti itse tulipalloa. Tulipallo kulkee oikeanpuolimmaisen videon kuvakentän oikealta puolelta. Koko yön rajusti valaiseva tulipallon loppuräjähdys näkyy silti huomattavan voimakkaasti maisemassa. Kaiken kukkuraksi kummassakin kamerassa on autoiris, joka on automaattisesti vähentänyt liian voimakkaan valon pääsyä kennolle.

Monilla Keski- ja Itä-Suomen paikkakunnilla taivas oli tapahtumahetkellä osin tai kokonaan pilvinen. Tästä huolimatta superbolidin loppuräjähdys on kajastanut Jyväskylän, Kuopion ja Mikkelin seuduilla pilvipeitteen ohuempien osien läpi yöllistä ukonilmaa muistuttavana välähdyksenä. Valo on siis kantautunut monille Itä-Suomen paikkakunnille paitsi satojen kilometrien matkan, myös pilvikerroksen läpi.

Temmeksen ja Tyrnävän suunnalle

Oheinen karttakuva näyttää visuaalihavainnoista ja videokuvien valaisujäljistä arvioidun tulipallon lentoradan. Maanpinnalle on merkitty loppuräjähdyksestä selvinneiden meteoriittien todennäköisin putoamisalue tämänhetkisen mallinnuksen mukaan. Mallinnusta ovat tehneet Jarmo Moilanen ja Esko Lyytinen.

Todennäköisin meteoriittien putoamisalue on Paavolan, Temmeksen ja Tyrnävän muodostaman kolmion suunnalla. Alue on valtavan laaja ja meteoriitit yleensä etupäässä pienehköjä kiviä. Suomessa meteoriittien löytyminen on lähinnä hankalan maaston vuoksi äärimmäisen vaikeaa. Valtavan hyvällä onnella yksittäinen avaruuskivi saattaa löytyä tieltä, pellolta tai jonkun kotipihalta. Useimmiten meteoriitit jäävät Suomessa löytymättä.

Tapaus paljasti Ursan tulipallotyöryhmän lähes koko Suomen kattavan meteorikameraverkon haavoittuvuuden siinä tilanteessa, että pilvipeite saattaa eteläisimmän Suomen täysin pelistä pois. Suurin osa Pohjanmaan suuntaa valvovista tähtiharrastajien meteorikameroista on nimittäin Etelä-Suomessa, joka oli perjantai-iltana sankassa umpipilvessä. Selkeillä alueilla sijainneiden harvojen kameroiden väliin jäi isoja katvealueita. Historiallisen kirkas tulipallo osui katvealueelle.

Viimeinen toivo videokuvan löytymisestä sisältyy vartiointiliikkeiden ulkona sijaitseviin valvontakameroihin lähinnä Pohjanmaalla, Oulussa, Oulun läänissä ja Lapin alueella. Mikäli tulipallo löytyy jonkin – esimerkiksi parkkipaikan – valvontakameran kuvanauhalta, lentorata ja siten myös putoamisalue voi tarkentua jatkossa merkittävästi.

Valvontanauhojen kuvasaalis ajalta 28.9. kello 21.39.10-21.39.15 on avainasemassa. Tulipallotyöryhmä toivoo, että valvontakameroiden omistajat ottavat yhteyttä mikäli videolta löytyy itse tulipallon lento tai maassa olevien kiinteiden kohteiden, kuten lyhtypylväiden tai talojen varjojen siirtymisiä tulipallon näkymisen ajalta. Kiinnostavia nauhoja voi löytyä etenkin Oulusta. Liikkuvien varjojen perusteella pystyy päättelemään paljon kappaleen radasta.

Tulipallon lentoradan lähialueilla on kuultu yliäänijyrinöitä ja -pamauksia, jotka kertovat kappaleen tunkeutuneen meteoriittien putoamisen kannalta lupaavan matalalle ilmakehässä. Useat pamaukset viestivät pääkappaleen asteittaisesta hajoamisesta.

Voit auttaa selvitystä raportoimalla havaintosi (tai kuvanauhasi olemassaolo) tulipallohavaintolomakkeella.

Napsauttamalla ylinnä olevia kuvia näet Jarmo Moilasen valvontakameroilla kuvatut mpeg-videot maiseman valaistumisesta Vaalassa. Videot (c) Jarmo Moilanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *