Täysikuun aikaan kiertolaisemme sähköistyy

20.4.2008 klo 10.52, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Täydenkuun aikaan kiertolaisemme suorastaan sähköistyy, Nasan tuoreessa tutkimuksessa todetaan. Ilmiö havaittiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1968, jolloin Nasan Surveyor 7 -luotain kuvasi Kuun horisontissa näkyvän oudon hehkun. Tuolloin ilmiön alkuperä jäi kuitenkin mysteeriksi. Nyt tutkijat uskovat, että hehkun syy oli sähköisesti varautuneiden hiukkasten sirottama auringonvalo.

Maapallolla on ympärillään magneettikenttä suojaamassa meitä Auringosta tulevilta sähköisesti varatuilta hiukkasilta. Nämä hiukkaset muodostavat kuitenkin avaruudessa pyrstön, joka ulottuu kauas maapallon taakse. Kerran kuukaudessa, tarkalleen ottaen täydenkuun aikaan, kiertolaisemme sukeltaa tämän pyrstön läpi. ”Tällä voi olla vaikutuksia pölymyrskyistä staattisen sähkön purkauksiin”, tutkija Tim Stubbs Marylandin yliopistosta kertoo.

Tutkijat uskovat, että Kuun kulkiessa hiukkaspyrstön läpi kevyimmät ja nopeimmat hiukkaset osuvat Kuun pintaan ja synnyttävät negatiivisen sähkövarauksen, joka leijuu Kuun pinnan yläpuolella. Päiväpuolella auringonvalo pudottaa varauksen synnyttämät elektronit takaisin Kuun pinnalle, mutta yöpuolella varaus kasaantuu ja jännite eri puolien välillä voi kivuta jopa tuhansiin voltteihin. Tämä varausten epäsuhta saattaa lennättää sähköisesti varautunutta pölyä yöpuolelta vähemmän varautunutta päiväpuolta kohti. Voimakkaimmillaan ilmiön pitäisi olla kohdissa, joissa Aurinko on juuri nousemassa tai laskemassa.

Aiheesta lisää space.com-uutissivustolla (englanniksi)

Täysikuu maapallolta kuvattuna. Kuvassa yllä Kuun ympärillä erottuva hohde liittyy Maan ilmakehään (kuvausolosuhteisiin), se ei ole sähköistymisen aiheuttama. Kuva T.A. Rector / I.P. Dell’Antonio / NOAO / AURA / NSF

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *