Tähdenpeitto paljastaa kaasukehän koostumuksen
Euroopan avaruusjärjestö soveltaa useassa projektissaan tähdenpeittona tunnettua menetelmää planeettojen kaasukehien tutkimiseen. Kuvaamalla tähteä sen laskiessa horisontin taakse pystytään päättelemään välissä olevan kaasukehän koostumus.
Paitsi Maata kiertävissä satelliiteissa, menetelmä on käytössä myös Mars Express ja Venus Express -luotaimissa. Analyysi perustuu siihen, että kaasukehä vaimentaa osan tähden valosta. Tutkimalla mitkä aallonpituusalueet suodattuvat, voidaan päätellä mitä molekyylejä kaasukehä sisältää.
Envisat, joka on tähän menessä suurin ja monipuolisin ympäristön tilaa tutkiva satelliitti, sisältää suomalaisen GOMOS-intrumentin, jolla tutkitaan otsonikerroksen paksuutta. Patrian valmistamat tietokoneet ja Space Systems Finlandin ohjelmistot ovat osoittautuneet käyttökelpoisiksi ja GOMOS toimittaakin kattavimmat tiedot muuttuvasta otsonikerroksen tilanteesta eri puolilla maailmaa.
Mars Express on SPICAM-instrumenttinsa avulla pystynyt tekemään yksinkertaista analyysia Marsin kaasukehästä. Sen avulla saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi laskeutujaluotainten laskuvarjojen suunnitteluun. Mars Expressin sisaraluksen Venus Expressin SPICAV-instrumentin kattavia tutkimustuloksia Venuksen kaasukehän lämpötila- ja tiheysprofiileista odotellaan lähiaikoina.
Aiheesta lisää ESAn suomenkielisillä sivuilla