Suurin tunnettu törmäys saatiin kuvattua

23.7.2007 klo 08.49, kirjoittaja
Kategoriat: Linnunrata ja galaksit

Kiertoradalla sijaitsevat XMM-Newton ja Chandra-röntgenteleskoopit ovat kuvanneet kahden galaksijoukon törmäyksen toisiinsa. Tutkimustulokset antavat olettaa, että galaksijoukot kolaroivat luultua nopeammin.

”Luotikasaumaksi” nimetty galaksijoukko on ollut pitkään eri tutkimusten kohde sen sisältämän pimeän aineen vuoksi. Tutkijoiden uusi innostus heräsi, kun huomattiin ettei kaasu näytä liikkuvan galaksijoukossa tasaisesti. Osa joukosta etääntyy meistä muuta osaa nopeammin.

Ilmiön laatu alkoi valjeta, kun havaittiin että galaksijoukon kaasu oli kylmää eikä kuumaa kuten aluksi oletettiin.

”Ainoa selitys oli, että kyseessä on kaksi meidän katsomissuuntaamme vastaan törmäävää galaksijoukkoa”, selostaa Renato Dupke Michiganin yliopistosta.

Törmäys tapahtuu 3300 kilometrin sekuntinopeudella. Tämä on suurempi nopeus kuin osa tietokonemalleista ennustaa mahdolliseksi ja yllätti siksi tutkijat. Galaksijoukkojen törmäykset tässä mittakaavassa ovat hyvin harvinaisia ja kyseessä onkin maailmankaikkeuden suurin tunnettu kolari.

Aiheesta lisää ESAn sivuilta (englanniksi)

Tässä yhdistelmäkuvassa näkyy kahden galaksijoukon törmäys. Toinen joukoista on matkalla toisen lävitse muistuttaen hieman omenan läpi lentävää luotia. Näkyvän valon kuvaan on lisätty röntgenalueella kuvattu kaasu vaaleanpunaisella värillä. Gravitaatiolinssi on taas tuotu kuvassa näkyviin sinisellä värillä. Kuva Nasa / CXC / CfA / M. Markevitch / STScI, Magellan / U. Arizona / D. Clowe / ESO WFI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *