Superbolidi räjähti Suomen yllä

29.9.2007 klo 10.07, kirjoittaja
Kategoriat: Astrobiologia

[Päivitetty su 30.9. klo 22.12] Perjantai-iltana kello 21.39 Suomen yllä nähtiin superbolidi. Superbolidi on yli 100 kertaa täysikuuta kirkkaampi tulipallo. Kyseessä on kirkkain maassamme havaittu tähdenlento 30 vuoteen. Ilmiö havaittiin Pohjanmaalla, Lapissa ja Itä-Suomessa.

Alustavien mallinnusten mukaan kappale saapui Suomen ilmakehään Kalajoen, Pulkkilan, Oulun ja Hailuodon muodostaman neliön yläpuolella. Superbolidin lentosuunta oli karkeasti mallinnettuna lounaasta koilliseen ja sen lentorata oli lähes pystysuora maanpintaan nähden.

Valoilmiön aiheutti luonnollisen aurinkokunnan kappaleen osuminen maapallon ilmakehään. Kohteen jyrkän lentoradan vuoksi kyseessä ei voinut olla avaruusromu. Ilmiön kesto oli vain noin 2-5 sekuntia. Avaruusromu putoaa maapallon kiertoradalta, mihin liittyy erityisen loiva ilmakehään saapumiskulma ja useita kymmeniä sekunteja pitkä näkyminen tulipallona. Jo lentoradan jyrkkyys riittää tässä tapauksessa sulkemaan avaruusromuvaihtoehdon pois.

Yhden kappaleen lento

Kyseessä ei ollut meteorisade. Kun useat toisistaan hyvin kaukana olevat havaitsijat raportoivat samasta yhdestä tulipallosta (joka vielä lentonsa aikana osin sirpaloituu) syntyy helposti hälytyssoittoja vastaanottavalle viranomaiselle vaikutelma ”meteorisateesta”. Suomessa tämä virhetulkinta on toistunut muutamia kertoja suurten tulipallojen yhteydessä.

Meteorisade on laaja-alainen ilmiö, joka olisi havaittu myös eri puolilla Eurooppaa. Näin ei ole käynyt. Kaikki käsitellyt havainnot liittyvät yhteen ilmakehään saapuneeseen kappaleeseen, joka on räjähtänyt lentonsa lopuksi maamme yllä.

Myös olettamus siitä, että kappale olisi pudonnut Kemin lentoaseman viereen on käytännössä poissuljettu vaihtoehto. Yksittäinen silminnäkijä aina toisinaan olettaa, että horisontin tuntumassa pystysuoraan pudonnut kohde löytyy aivan läheisen metsänreunan takaa. Suuret tulipallot näkyvät kuitenkin useiden satojen kilometrien etäisyydeltä. Kappaleen todellinen etäisyys ja sijainti voidaan määrittää vain useamman havainnon perusteella.

Parin sadan kilon meteoroidi

”Vaikka Kuu oli nousemassa välähdys ylivalotti meteorikameran ruudun”, totesi Jarmo Moilanen Ursan tulipallotyöryhmästä. ”Läheltä eli suoraan lentoradan alta nähtynä ilmiön valovoima on voinut olla jopa -20 magnitudia eli 1000 kertaa kirkkaampi kuin täysikuu.”

”Kappaleen massa sen saapuessa ilmakehään on saattanut olla parin sadan kilon luokkaa. Mutta tämä on vasta alustava arvio”, matemaatikko Esko Lyytinen tulipallotyöryhmästä sanoi. Toistaiseksi on liian varhaista arvioida saapuiko superbolidista maahan asti meteoriitteja. Seuraamme tilannetta.

Lista havaintopaikoista

Eteläisin Suomi oli paksun pilvipeitteen alla, mikä esti ilmiön näkymisen. Havainnot keskittyvät Pohjanmaalle, Lappiin ja Itä-Suomeen, jossa oli selkeää tai puolipilvistä. Alla on luettelo paikkakunnista (havainnon saapumisjärjestyksessä), joilta Ursaan on saapunut havainto ilmiöstä (tilanne sunnuntaina 30.9. kello 22.12 mennessä). Tapahtuman erityisen merkityksen vuoksi julkaisemme tässä poikkeuksellisesti koko havaintopaikkakuntalistan.

Superbolidi havaittiin Haukiputaalla, Vaalassa, Puolangalla, Seinäjoella, Alavudella, Nilsiässä, Sotkamossa, Oulussa, Hailuodossa, Suomussalmella, Ylivieskassa, Iissä, Kaavilla, Kajaanissa, Ranualla, Tervolassa, Joensuussa, Juvalla, Ylitorniossa, Piippolassa, Kemijärvellä, Vimpelissä, Kannuksessa, Mustasaaressa, Limingassa, Kemissä, Lumijoella, Iisalmessa, Varkaudessa, Simossa, Rovaniemellä, Valtimossa, Kruunupyyssä, Ristiinassa, Haapajärvellä, Töysässä, Jämsässä, Posiolla, Ruukissa, Kestilässä, Tupoksessa, Sievissä, Muhoksessa, Pudasjärvellä, Vieremällä, Lappajärvellä, Jyväskylässä, Ylihärmässä, Jalasjärvellä, Honkajoella, Paltamossa, Torniossa, Parkanossa, Polvijärvellä, Kiimingissä, Ilmajoella, Kärsämäellä, Temmeksessä, Raahessa, Toholammilla, Kannuksessa, Kuortaneella, Ylikiimingissä, Taivalkoskella, Vaasassa, Lapualla, Vimpelissä, Kuusamossa, Kivijärvellä, Kälviällä, Kyläjoella, Ristijärvellä, Utajärvellä, Pielavedellä, Kortesjärvellä, Muhoksessa, Rantsilassa, Kuhmossa, Hyrynsalmella, Tyrnävässä, Pulkkilassa, Nivalassa, Muoniossa, Äänekoskella, Sodankylässä, Juankoskella, Ikaalisissa, Alajärvellä, Lehtimäellä, Keuruulla, Multialla, Kuopiossa, Karijoella, Mustasaaressa, Oulaisissa, Juuassa, Kauhavalla, Olhavalla, Ähtärissä, Parikkalassa, Tyrnävässä, Kannonkoskella, Alavieskassa, Virroilla, Kontiolahdella, Pyhäjärvellä, Säviällä, Enontekiössä, Kokkolassa, Kaustisilla, Haapavedellä, Jämsänkoskella, Tuusniemellä, Keminmaassa, Sallassa, Ilmolahdella, Enossa, Savukoskella, Kolarissa, Karstulassa, Viitasaarella, Lapinlahdella, Mikkelissä, Vähäkyrössä, Ulvilassa, Isokyrössä, Nurmeksessa, Skellefteåssa (Ruotsi), Perhossa, Yli-Iissä, Himangalla, Kiuruvedellä, Muuramessa, Joroisissa, Pihtiputaalla, Noormarkussa, Kittilässä, Saarenkylässä, Sonkajärvellä, Inarissa, Oulunsalossa, Merikarviassa, Vesannolla, Pyhäjoella, Rautavaaralla, Porissa ja Saarijärvellä.

Ursan tulipallotyöryhmä toivoo lisähavaintoja historiallisen merkittävästä tähdenlennosta. Havaintosi voit raportoida tulipallohavaintolomakkeella.

Kuvassa Tsekissä valokuvattu superbolidi. Kuva Pavel Spurny / Ondrejov observatory, Astrophysical Institute

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *